Cum a murit Patrick Swayze? Lupta dureroasă cu cancerul pancreatic

Patrick Swayze a devenit faimos odată cu rolul lui Johnny Castle din filmul Dirty Dancing, 1987, iar fanii săi din întreaga lume au rămas cu inima zdrobită când a murit de cancer pancreatic în stadiul patru, la vârsta de 57 de ani, pe 14 septembrie 2009.

El a murit la ferma sa din California, alături de soția sa, Lisa.

Lupta cu cancerul a carismaticului star de cinema a fost scurtă, dar brutală. Cei care l-au văzut în timpul bolii au fost șocați de aspectul său: fizicul cândva musculos al lui Swayze era slăbit și fragil.Moartea lui Patrick Swayze a fost o mare pierdere pentru familia sa, pentru Hollywood și pentru lume.

De la tânărul dansator, la cuceritorul Hollywoodului

patrick swayze shutterstock 93663802 jpeg

Foto: Shutterstock

Patrick Wayne Swayze s-a născut pe 18 august 1952, în familia formată dintr-o mamă dansatoare și un cowboy de rodeo. Mama lui l-a înscris la cursuri de dans și în copilăria sa, din Houston, Texas, a fost adesea agresat din cauza dragostei pentru balet.

Cu toate acestea, Swayze avea și multe dintre atributele tatălui său. Îi plăcea să călărească și chiar a stârnit o mulțime de fantezii, cu o imagine de cowboy, pe măsură ce Swayze a crescut.

În clasa de dans a mamei sale de la Houston Jazz Ballet Company, Patrick Swayze a cunoscut-o pe iubirea vieții sale, Lisa Niemi. Ea a trecut pe stradă și privit dansatorii printr-o fereastră. Mama lui Swayze a invitat-o să danseze cu ei, gratuit, iar cei doi au devenit de nedespărțit.

În 1972, Patrick Swayze s-a mutat în New York pentru a-și urma visele, iar compania de dans Eliot Feld l-a angajat ca dansator principal. Cu toate acestea, o accidentare veche la genunchi a necesitat o intervenție chirurgicală, s-a infectat și a existat chiar riscul de amputare, și toate acestea l-au costat jobul.

Căsătoria din dragoste

Patrick Swayze și Lisa Niemi s-au căsătorit în vara anului 1975, când ea avea 19 ani, iar el 22. În anul următor, a început să lucreze ca actor de teatru și dansator. Debutul său pe Broadway a fost cu un rol din Goodtime Charley. De asemenea, a câștigat un rol în West Side Story, iar în 1978, a obținut rolul lui Danny Zuko în producția teatrală „Grease”.

Debutul cinematografic al lui Swayze a fost în filmul din 1979, „Skatetown U.S.A.”.  Apoi a venit rolul său principal din „The Outsiders”, (1983), alături de viitorii membri ai „Brat Pack”. Și după succesul din 1987, „Dirty Dancing”, Swayze a devenit o celebritate la Hollywood.

Luptele personale și diagnosticul de cancer

În afară de eșecul fizic cauzat de accidentarea sa la genunchi, Patrick Swayze s-a confruntat și cu demonii psihologici din copilărie. El a spus că mama sa i-a insuflat o etică puternică a muncii, dar soția sa a dezvăluit mai târziu că insistența mamei sale asupra perfecțiunii se transforma uneori în abuz fizic.

Într-un documentar din 2019, „I Am Patrick Swayze”, văduva sa Lisa a declarat că mama lui Swayze „a fost un exemplu în privința familiilor în care au loc abuzurile și se repetă de la generație la alta, în mod ciclic... Putea fi foarte violentă, dar a fost nimic în comparație cu ceea ce a îndurat în copilărie și poveștile pe care le-am auzit despre lucrurile prin care a trecut ea cu propria mamă”.

Swayze i-a mărturisit că, atunci când a împlinit 18 ani, tatăl său a amenunțat-o că divorța de ea dacă vreodată îl va mai lovi pe fiul lor. „Nu l-a mai lovit niciodată după aceea”, a spus Lisa, celor de la PEOPLE.

Mai târziu, Swayze a încercat să depășească problemele de stima de sine pe care le-a dezvoltat din cauza mamei sale dominatoare și abuzatoare, devenind dependent de alcool. A intrat la dezintoxicare pentru alcoolism în 1997. De asemenea, a fumat timp de 40 de ani și a recunoscut odată că a fumat în lanț peste 60 de țigări pe zi, la apogeul dependenței sale.

După ce a primit diagnosticul de cancer pancreatic în stadiul patru în ianuarie 2008, Swayze știa că va lupta, chiar dacă nu se aștepta să câștige.

Cancerul pancreatic avansat are o rată de supraviețuire foarte scăzută; doar 1% dintre cei diagnosticați cu stadiul patru vor trăi mai mult de cinci ani, potrivit lui Johns Hopkins. Swayze credea că viciile lui probabil „au ceva de-a face cu” cancerul său.

Moartea acasă

În ultimele săptămâni, Swayze a început să sufere de ascită, o acumulare dureroasă de lichid în abdomen. A fost internat, în vedrea unei morși iminente, dar familia lui au imaginat o altă modalitate a lui de a părăsi lumea. Cei dragi l-au adus acasă pentru a muri în propriul său pat de la ferma lui de cai.

Lisa își amintește că lucrurile au progresat rapid odată ce Swayze a ajuns acasă. Ea i-a pus un trandafir alb pe piept și a adus calul lui preferat, Roh, pentru un ultim rămas bun.

În memoriile sale, ea a scris: „Ultimele mele cuvinte pentru Patrick? „Te iubesc”, iar acestea au fost ultimele lui cuvinte pentru mine.

Ea a adăugat: „În liniștea lunii, dimineață, 14 septembrie, m-am uitat la fața lui și am ascultat înghițiturile mici de aer pe care le lua. Era ceva delicat, copilăresc în asta. Știam că era timpul.”

Patrick Swayze a murit în brațele soției sale, un final frumos pentru cuplul care se considera format din sufletele pereche.

Chiar dacă Patrick Swayze nu a avut copii, moștenirea pe care a lăsat-o lumii este una despre viață și iubire.  

Sursa: All That