Cele mai sănătoase fructe ale verii. Iată de ce să le consumi mai des!

1 fructe vara jpg jpeg

În această perioadă, mai mult ca niciodată, pieţele sunt pline de fructe colorate şi suculente, care au un conţinut bogat de apă, fibre, vitamine şi minerale, adică de tot ce are nevoie organismul ca să fie în formă. Pune la loc de cinste în dieta verii fructele proaspete de sezon şi sănătatea ta va avea de câştigat!

Încă din preistorie, alimentaţia oamenilor a fost bazată pe fructe, fructoza din conţinutul lor fiind sursa principală de energie, încă înainte de apariţia cerealelor. Fructele au o valoare nutriţională ridicată datorită vitaminelor, mineralelor, fibrelor şi fitonutrienţilor pe care le conţin, substanţe protectoare asupra tuturor celulelor şi organelor. Consumate cu măsură, fructele de sezon pot fi desertul ideal, întrucât conferă saţietate şi satisfac nevoia de dulce, într-un mod sănătos, fără concentraţie crescută de calorii.

Pepenele protejează pielea de razele ultraviolete

Deoarece conţine în proporţie de 95% apă, pepenele este un aliment răcoritor pentru sezonul de vară pentru că ameliorează retenţia de lichide şi conferă saţietate. O felie de pepene galben (150 g) conţine cantitatea de betacaroten necesară zilnic, iar în pepenele verde găsim licopen, un pigment cu efect antioxidant, care protejează pielea împotriva razelor ultraviolete. Deşi nu conţine foarte mult zahăr, este recomandat totuşi să te limitezi la 1/2 felii de pepene pe zi, mai ales dacă ai probleme cu silueta.

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanţi

Mure, fragi, căpşuni, zmeură sau afine, toate aceste fructe de pădure sunt bogate în antioxidanţi, care au proprietăţi de combatere a îmbătrânirii, antibacteriene şi tonice. Totodată, au un aport caloric redus şi conţin din abundenţă vitamina C, potasiu, acid folic şi fibre, fiind recomandate şi în dietele de slăbit.

Piersicile şi caisele favorizează bronzul

Dacă îţi doreşti să te bronzezi mai repede, mănâncă mai multe caise şi piersici! Aceste fructe conţin provitamina A, care protejează pielea şi asigură o bronzare mai rapidă. Totodată, caisele înlătură insomnia şi starea de astenie, în timp ce piersicile stimulează secreţia de suc gastric şi îmbunătăţesc procesul de digestie.

Cireşele reduc inflamaţiile

Bogate în antioxidanţi şi în potasiu, cireşele ajută la reglarea tensiunii arteriale, reglează cantitatea de sodiu din organism şi scad inflamaţiile din corp. Totodată,  cireşele sunt printre puţinele alimente care conţin melatonină, hormonul care induce starea de somnolenţă, deci te ajută să dormi mai bine. De asmenea, aceste fructe reprezintă o gustare ideală pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece au un indice glicemic scăzut.

Sfatul specialistului

Flavia Manole

nutriţionist - dietetician, Braşov

Nu este o noutate faptul că fructele, indiferent de sezon, trebuie să facă parte din alimentaţia noastră zilnică, iar dacă ar fi să ne gândim la fructele minunate pe care le găsim în acest sezon aş enumera în primul rand: afinele, căpşunele, zmeura, pepenele, cireşele, caisele şi piersicile. Ca beneficii şi putere antioxidantă mare, afinele şi fructele de pădure, în general, sunt cele care ocupă un loc fruntaş. Însă nici pepenele, cireşele sau caisele nu înseamnă că stau mai rău, toate fiind surse importante de vitamine şi minerale, precum vitamina A, C, complexul B, potasiu sau magneziu. De asemenea, cireşele sunt cunoscute şi pentru beneficiile aduse în cazurile de acid uric crescut. Pe lângă aportul însemnat de vitamine, minerale şi fibre, fructele conţin şi un procent ridicat de apă, lucru care ajută enorm la o bună hidratare a organismului, mai ales pentru zilele călduroase.