Ce trebuie să știi despre mindfulness pentru adolescenți?

Tehnicile de mindfulness ajută la calmarea minții și corpului.  Să înveți cum să-ți controlezi mintea și respirația poate fi o modalitate excelentă de a atenua stresul, anxietatea și depresia. Vestea bună este că, sub ghidaj, și copiii și adolescenții pot practica mindfulness cu beneficii extraordinare. Iată care sunt acestea!

Adolescenții sunt adesea copleșiți de complexitatea schimbărilor prin care trec și practicarea meditației mindfulness poate fi o soluție ideală pentru controlul emoțiilor și un instrument pe care îl pot folosi ulterior, pe tot parcursul vieții pentru a trăi echilibrat, scrie publicația Webmd.com.  

image

Foto: Shutterstock

Liniștește mintea

Mulți oameni percep meditația mindfulness drept o practică spirituală sau religioasă, dar ea este, de fapt, o modalitate de a-ți calma corpul și de a-ți liniști mintea. Mindfulness-ul este adesea folosit în medii diverse, chiar formale precum școlile și cursurile.

„Nu degeaba aceste tehnici simple sunt folosite în momentul prezent în sisteme de educație din țări precum Anglia, Polonia, SUA, Australia, Noua Zeelandă, etc. Aceste țări au înțeles nevoia ca noile generații să stăpâneasca devreme și să exerseze zilnic, în clasă, practici de mindfulness extrem de utile, care îi ajută să se pregătească pentru ora care urmează, să se concentreze mai bine, să își înțeleagă mai bine emoțiile și să gestioneze mai bine situațiile conflictuale. ”, spune Mihaela Mîndreci, profesor de mindfulness acreditat pentru pentru adulți, adolescenți si copii, terapeut Journey, acreditat internaţional și lector la Fundatia Calea Victoriei.

Îmbunătățește atenția și memoria de lucru

Când înveți să-ți calmezi mintea și să fii în momentul prezent, atenția devine mult mai eficientă. Memoria de lucru te ajută să reții și să folosești informații de care ai nevoie imediat, astfel încât poți împlini anumite sarcini și obiective. Acest lucru este esențial la școală pe măsură ce profesorii predau și ai nevoie de informație cu care să lucrezi pentru a o aplica apoi la exerciții sau peste câteva ore, la efectuarea temelor.

Reduce stresul și anxietatea

Mindfulness-ul îmbunătățește concentrarea, te ajută să suprimi gândurile și informațiile care îți distrag atenția. Acest lucru te poate ajuta să te concentrezi mai bine asupra obiectivelor tale. În egală măsură, practicarea mindfulness poate reduce ruminația. Acesta este observată atunci când, după un eveniment sau o situaţie de viaţă, continui să derulezi repetitiv în minte ce s-a întâmplat, să te gândeşti obsesiv la cum ar fi trebuit să reacţionezi sau ce nu ar fi trebuit să spui. În termeni psihologici, acest fenomen se numeşte ruminaţie şi, într-o măsură mai mică sau mai mare, apare la fiecare dintre noi. Când ruminaţia este excesivă, are de obicei implicaţii şi consecinţe negative pentru sănătatea mentală şi fizică. Așadar, tehnicile mindfulness te pot ajuta să nu reiei aceleași gânduri care pot conduce la depresie. Practicarea concentrării atenției poate avea ca efect oprirea acestui proces nociv, repetitiv al gândirii. De semenea, efectul benefic se observă și asupra anxietății care poate provoca gândire accelerată, neliniște, iritabilitate sau furie. Practicarea atenției îi ajută pe tineri să calmeze fluxul gândirii și să se autoregleze.

Efecte benefice asupra corpului

Potrivit Webmd.com, tehnicile mindfulness îmbunătățesc starea de sănătate și starea de bine. Meditația Mindfulness poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la gestionarea stresului și la reducerea inflamației din corpul. Practicarea meditației poate ajuta, de asemenea, la gestionarea suferinței emoționale, crește abilitățile de a face față unor situații stresante și scad furia și ostilitatea. De asemenea, ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a stimei de sine.

„Adolescenții au nevoie de această practică și de astfel de instrumente ca de aerul cel mai pur și hrănitor la care ne putem gândi. Se află într-o perioadă a vieții lor când se întâmplă transformări imense fizic și emoțional, încearcă să își găsească locul într-o lume care trăiește pe repede-inainte, tehnologia rupe legătura lor autentică și directă cu familia și prietenii din viața reală și îi introduce într-o lume în care totul pare perfect în afară de ei. Se doresc iubiți, înțeleși și acceptați așa cum sunt. În plan academic, se pregătesc de marile examene ale vieții, iar ei poate nu știu ce vor, au emoții puternice pe care nu știu să și le explice și să le stăpânească, simt presiunea părinților și a școlii pentru a trece cu bine testările care îi poartă spre viața de adult.”, explică profesorul de mindfulness Mihaela Mîndreci.  

Pașii de bază ai mindfuness

Există multe moduri de a practica mindfulness și meditație și este necesar ca introducerea să o faci alături de un profesor care stăpânește tehnicile pe care umează să le înveți. Dar, potrivit webmd.com  pașii de bază ai meditației mindfulness includ: controlul cropului și respirației, atenție la corp și la ceea ce vezi, simți, auzi, acceptarea momentului așa cum este, prin observarea a ceea ce simți, dar fără a explica și a judeca, a fi curios și înțelegător cu propriile experiențe. De asemenea, este bine să știi că nu este obligatoriu ca meditația mindfulness să dureze ore întregi sau să fie prea complicată pentru a avea beneficii majore, ci chiar și 5 minute de mindfulness, în fiecare zi, ajută la îmbunătățirea perspectivei asupra vieții și a bunăstării generale.

Citește și Medic: investim în sănătatea cognitivă cu fiecare pagină citită