Ce să mănânci ca să te recuperezi dacă ai avut COVID-19

1 alimente covid jpg jpeg

Alimentaţia este parte din refacerea organismului trecut prin orice boală, inclusiv COVID-19. Sfaturi de specialitate despre ceea ce trebuie să includă dieta ne oferă dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition.

Persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 trebuie să aibă grijă sporită la alimentaţie, atât în timpul bolii, cât şi ulterior, pentru a îmbunătăţi imunitatea organismului şi pentru a preveni apariţia efectelor negative pe termen lung.

În primul rând, recomand consumul de legume şi fructe proaspete la fiecare masă (salată, spanac, roşii, ardei, castraveţi, ridichi, mere, citrice etc.), întrucât acestea au concentraţii mari de vitamine şi minerale. Cei mai importanţi micronutrienţi pentru susţinerea imunităţii sunt:

* vitamina C (ardei, citrice, coacăze, kiwi, patrunjel etc.);

* vitamina D (expunerea la soare, somon, macrou, crap, păstrăv, ficat, gălbenuş de ou);

* vitamina A (cartofi dulci, spanac, mango, legume şi fructe portocalii sau cu frunze verzi);

* zinc (legume, fructe de mare, carne slabă).

Pentru refacere, organismul are nevoie şi de un aport crescut de proteine (carne slabă, lactate semidegresate, brânzeturi slabe, peşte, ouă, mazăre, fasole boabe, năut, linte etc.), precum şi de carbohidraţi de calitate (cereale integrale, orez brun, cartofi etc.).

Recomand ca alimentele să fie gătite simplu, pe grătar, la abur ori la cuptor, sau consumate crude (în cazul fructelor şi legumelor), evitând prăjirea în ulei sau în grăsimi animale (unt, untură etc.). De asemenea, pentru îmbunătăţirea imunităţii, recomand mişcarea în aer liber, imediat după ameliorarea simptomatologiei sau terminarea perioadei de carantină, precum şi hidratarea din abundenţă (minim 2 litri apă pe zi).

Citeşte şi: Aşa reduci pesticidele din fructe şi legume!