Aşa reduci pesticidele din fructe şi legume!

1 fructe pesticide jpg jpeg

Expunerea la pesticide a crescut alarmant în ultimii ani. Ingerarea lor este dăunătoare organismului, însă putem reduce acest lucru cu ajutorul unor măsuri.

Pesticidele sunt compuşi chimici folosiţi la distrugerea dăunătorilor de pe fructe şi legume (insecte, rozătoare, bacterii, buruieni etc.). În întreaga lume sunt folosite peste 1.000 de pesticide, inclusiv pe produsele organice. Pasticidele sunt toxice şi pentru om, de aceea multe dintre ele au fost interzise. Efectele acestor substanţe toxice asupra organismului se pot manifesta prin: inflamaţii ale pielii, alergii, afectarea văzului, dureri de cap, probleme intestinale, leşin, creşterea pulsului. Pentru a nu afecta sănătatea, pesticidele trebuiesc folosite în agricultură în cantităţile şi în combinaţile prevăzute de autorităţi. În Europa se consideră că nivelul maxim de pesticide din produsele alimentare nu trebuie să depăşească 0,01 mg/kg. Cu toate acestea, unele pesticide pot atinge un nivel mai mare, de aceea, trebuie să facem tot posibilul pentru a le elimina.

Spală-le bine cu apă   

Regula de aur este să speli întotdeauna legumele şi fructele înainte de a le consuma, chiar dacă sunt culese din grădina proprie. În general, aproape 80% din pesticide sunt eliminate prin spălarea cu apă rece, însă unii microbi sunt rezistenţi la simpla clătire, de aceea este bine să freci alimentele cu o perie specială de curăţare, pentru a le elimina complet. De asemenea, curăţă cu mai multă atenţie: strugurii, merele, piersicile, căpşunile, perele, cireşele, ţelina, ardeii, spanacul, perele, mango şi roşiile, deoarece aceste alimente ar putea transporta mai multe reziduuri în crăpăturile lor.

Aruncă primele frunze de salată sau de varză

Îndepărtarea primelor frunze ale salatelor nu te ajută doar să scapi de pământul nedorit de pe ele, ci te fereşte şi de pesticide. Chiar şi după ce ai spălat produsele, este recomandat să arunci straturile exterioare de verdeaţă. Deşi frunzele de salată conţin multe substanţe nutritive, precum fosfor, calciu, potasiu, vitamina B1 şi B2, primele frunze se află cel mai mult în contact cu mediul şi cu substanţele nocive, de aceea trebuie să renunţi la ele, în special când vine vorba de varză, salată sau andive. Poate părea risipitor, dar este un compromis mic pentru un plus de sănătate!

Bicarbonatul de sodiu, un ajutor de nădejde

Studiile arată că bicarbonatul de sodiu este cel mai bună metodă de a înlătura pesticidele de pe alimente. Acest lucru se datorează puterii sale de alcalinizare ce simplifică structura chimică a pesticidelor. Lasă legumele şi fructele mici la înmuiat, 15 minute, într-un bol cu o soluţie dintr-o lingură de biarbonat şi 1 litru de apă. După acest timp, scoate alimentele din bol şi clăteşte-le cu apă. Pentru curăţarea legumelor şi fructelor mai mari amestecă 1 linguriţă de apă cu 1 linguriţă de bicarbonat, curăţă prin frecare, apoi clăteşte. 

Îndepărtează coaja  

Dacă nu cunoşti sursa de provenienţă a legumelor sau a fructelor, este bine să îndepărtezi coaja, chiar înainte de spălare. Asta din cauza faptului că anumite reziduuri pot rezista chiar şi după spălare între micile crăpături ale fructelor. Deşi o mare parte dintre nutrienţi se află în coajă, şi pulpa este la fel de bogată în vitamine, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji că vei pierde din valoarea nutritivă. Este de preferat să descojeşti castraveţii, vinetele, dovleceii şi lămâile, înainte de folosire, în special dacă nu sunt bio.

INFO Bananele, avocadoul, ceapa, pepenele şi porumbul tind să aibă o încărcătură mai mică de substanţe toxice şi sunt mai sigure de consumat.

Cum te ajută oţetul

Oţetul acţionează ca un antimicrobian şi îndepărtează cu succes pasticidele, datorită compoziţiei sale alcaline. Un studiu a arătat că legumele care au fost înmuiate în oţet 20 de minute au scăpat cu uşurinţă de reziduuri. Potrivit cercetătorilor, oţetul diluat distruge până la 70% din reziduurile de pesticide de pe legume şi fructe. Adaugă 1 lingură de oţet de mere, la 1 litru de apă şi lasă fructele şi salatele să stea puţin în această substanţă, apoi clăteşte-le cu apă rece.

Citeste si: Ce este bine să mănânci dacă ai hipertensiune