Ce își doresc, de fapt, părinții din 13 țări pentru copiii lor preșcolari?

Servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile și o grădiniță de calitate sunt prioritățile părinților din 13 țări din Europa și Asia Centrală, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat de UNICEF la începutul lunii educației parentale, sărbătorită anual în iunie.

În cadrul sondajului, părinții au fost rugați să identifice ce tipuri de sprijin din partea autorităților, a mediului privat și a comunității. Rezultatele au arătat că 26% dintre părinți au identificat grădinița de calitate ca fiind cea mai importantă măsură a autorităților de sprijinire a familiilor, iar 25% dintre părinți au considerat prioritare opțiunile mai accesibile de îngrijire a copiilor.

image

Un sondaj UNICEF arată că prețurile accesibile pentru servicii de educație, îngrijire și sănătate a copilului sunt dorința majorității părinților din România. Foto: Shuttesrtock. 

Rezultatele sondajului diferă în funcție de țară. De exemplu, pentru 60% dintre respondenții din Macedonia de Nord, concediul parental plătit prelungit este considerat ca fiind cel mai valoros sprijin, în comparație cu doar 15% în Moldova.

Românii vor prețuri accesibile pentru servicii adresate copiilor

Serviciile de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile reprezintă cea mai mare prioritate pentru majoritatea respondenților din Bulgaria, Grecia și România.

Aproximativ 27% dintre părinți au declarat că ar dori ca firmele să ofere posibilitatea de a lucra la distanță, iar 26% dintre părinți au considerat prioritate concediul plătit în caz de boală a copilului. Un program de lucru flexibil a fost a treia cea mai căutată formă de sprijin.

La nivelul comunității, 43% dintre părinții intervievați au considerat o prioritate spațiile sigure de joacă pentru copii, iar pentru 42% dintre părinți locuințele accesibile pentru familii reprezintă o prioritate. În Albania, Kosovo și Macedonia de Nord, aproximativ trei sferturi dintre părinți consideră prioritate spațiile sigure de joacă pentru copii, în comparație cu 30% în Kârgâzstan și 14% în Serbia.

Publicarea rezultatelor sondajului coincide cu începutul Lunii Educației Parentale, marcată de UNICEF pentru a celebra părinții din întreaga lume.

"Părinții au cel mai mare rol în creșterea și dezvoltarea copiilor lor, influențându-le fericirea, sănătatea, bunăstarea și, în cele din urmă, viitoarea viață de adult. Este o responsabilitate colectivă a guvernelor, a companiilor și a comunităților să se asigure că părinții pot avea acces la servicii de sprijin care să le permită să creeze cel mai bun mediu posibil pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor", a declarat Phillippe Cori, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

La sondaj au răspuns peste 12.300 de părinți din țări precum Albania, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Kârgâzstan, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Ucraina, Tadjikistan și Uzbekistan. Sondajul a fost diseminat prin intermediul unei aplicații gratuite pentru părinți despre sănătatea, nutriția, dezvoltarea și îngrijirea copiilor între 0 și 6 ani, lansată de Biroul Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.