Cât timp este bun iaurtul după data de expirare?

Este sigur că mănânci iaurt după data de expirare? Iată răspunsul, potrivit EatWell.com

De la rețete sărate, sau îmbogățite cu gusul dulce de fructe, la sortimente locale sau cremoase, grecești, iaurtul este consumat în întreaga lume, și are valabilitate limitată.

Recomandările sunt să păstrezi iaurtului timp de până la două săptămâni la frigider, dar oare este OK să mănânci iaurt după data de expirare?

11 bucatarie 6  2col iaurt shutterstock 317224298 jpeg

În general, iaurtul poate fi bun până la două săptămâni după data expirării. Cu toate acestea, data pe care o citești pe recipientul de iaurt nu este o dată de expirare, ci o dată recomadnată pentru consum deci, dacă nu ai cunsumat deja iaurtul până la data ștampilată, nu trebuie să-l arunci automat. În schimb, verifică pentru a vedea dacă iaurtul s-a stricat.

Cum să-ți dai seama dacă iaurtul s-a stricat?

Miros

Similar cu laptele, poți face o verificare rapidă a mirosului pentru a vedea dacă iaurtul s-a stricat. Dacă iaurtul miroase acru sau rânced, cel mai bine este să-l arunci. Trebuie doar să știți că unele tipuri de iaurt, în special iaurt simplu, pot avea un miros ușor acidulat. Dacă nu ești sigur dacă iaurtul tău este în regulă, cel mai bine este să-l arunci, ca să nu riști.

Textură

O altă modalitate de a judeca dacă iaurtul s-a stricat este prin examinarea texturii. Iaurtul ar trebui să fie cremos, fără granulații așa că dacă deschizi recipientul și observi că s-a coagulat, este timpul să-l arunci.

Lichid

Când deschizi un recipient cu iaurt, este firesc să vzi puțin lichid la suprafață. Poate ai crezut că este apă, dar este de fapt zer, un produs secundar natural al laptelui. Este normal să apară ceva zer, mai ales după ce a fost deschis un recipient. Cu toate acestea, dacă găseți lichid în exces, cel mai bine este să nu-l consume, mai ales dacă găsești și alte indicii de alterare.  

Aspect vizual

Dacă deschizi un recipient și observi mucegai pe suprafața iaurtului, nu mai este sigur să-l mănânci. Iaurtul este produs de bacterii, dar cu toate acstea, produsul lactat poate dezvolta bacterii dăunătoare care pot duce la îmbolnăvire.

Deși este relativ sigur să mănânci iaurtul imediat dupa data scrisă pe ambalaj, cel mai bine este să fii atent la prezența semnelor de deteriorare.

Dacă recipientul are semne de deteriorare, sau dacă iarutul deschis are un miros de rânced sau o textură închegată, cel mai bine este să-l arunci.

Citește și Acestea sunt semnele circulației proaste