Cât de periculoasă este formaldehida din casă: ce trebuie să știi

Mirosul de vopsea proasp─ât─â ╚Öi cel provenit de la despachetarea pieselor noi de mobilier sunt considerate indicatori importan╚Ťi ai faptului c─â o substan╚Ť─â chimic─â a fost eliberat─â ├«n aer. Una dintre aceste substan╚Ťe este ╚Öi formaldehida, compus organic volatil a c─ârui prezen╚Ť─â ├«n aerul din cas─â este considerat─â de c─âtre speciali╚Öti periculoas─â pentru s─ân─âtate.

Fiind de 500 de ori mai mici dec├ót particulele cu dimensiunea de 0,1 microni, particulele de formaldehid─â din aer sunt dificil de captat, iar dac─â sunt inhalate, produc simptome precum iritarea ochilor, a nasului, inflama╚Ťie nazal─â sau tuse. Potrivit Centrului pentru Prevenirea ╚Öi Controlul Bolilor (SUA), formaldehida este prezent─â ├«n aproape orice locuin╚Ť─â, indiferent de cantitate.

image

Mobilierul nou eliberează mai multă formaldehidă decât cel vechi. Foto Shutterstock

Mult mai periculoas─â este ├«ns─â expunerea prelungit─â la acest compus chimic d─âun─âtor organismului, mai ales ├«n locuin╚Ťele noi sau ├«n care au loc renov─âri pe parcursul unei perioade mai lungi. Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â pentru Cercetare ├«n Domeniul Cancerului (IARC) a confirmat efectele cancerigene ale expunerii prelungite la formaldehid─â, respectiv posibilitatea dezvolt─ârii unor forme de cancer, precum cel al nazofaringelui, cancerul sinusal sau leucemie

Ce recomandă specialiștii pentru purificarea încăperilor?

Formaldehida este un gaz incolor care ├«╚Öi g─âse╚Öte drumul ├«n cas─â printr-o varietate de surse. Cel mai frecvent, este eliberat prin mobilier ╚Öi produse din lemn, cum ar fi placaj ╚Öi pl─âci de fibre, care pot folosi r─â╚Öini industriale pe baz─â de formaldehid─â. Poate fi g─âsit ╚Öi ├«n materiale izolante ╚Öi produse de bricolaj, cum ar fi vopseaua, lacurile ╚Öi produsele de cur─â╚Ťare de uz casnic.

Cercet─ârile au ar─âtat c─â temperatura ridicat─â a camerei ╚Öi nivelul de umiditate contribuie la frecven╚Ťa eliber─ârii particulelor de formaldehid─â ├«n aerul din cas─â. Concentra╚Ťiile de formaldehid─â de la interior pot fi de p├ón─â la 20 de ori mai mari vara dec├ót iarna, ├«n func╚Ťie de condi╚Ťiile de temperatur─â interioar─â ╚Öi de umiditate. Pentru c─â expunerea la formaldehid─â este nociv─â pentru corpul uman ╚Öi este o preocupare pentru organismele de cercetare ╚Öi reglementare, speciali┼čtii  ofer─â c├óteva sfaturi utile pentru eliminarea particulelor de formaldehid─â de la interior ╚Öi crearea unui mediu mai s─ân─âtos acas─â.

Alegerea inteligent─â a mobilierului din cas─â

Dac─â renovarea locuin╚Ťei sau mobilarea uneia noi este ├«n plan , ├«n viitorul apropiat, alegerea unor produse cu con╚Ťinut sc─âzut de formaldehid─â sau achizi╚Ťionarea de mobilier la m├óna a doua sunt solu╚Ťii utile pentru evitarea expunerii. Astfel de produse elibereaz─â mai pu╚Ťine particule de formaldehid─â de-a lungul timpului, ├«n timp ce mobilierul tip ULEF (cu emisii foarte sc─âzute de formaldehid─â) ╚Öi NAF (f─âr─â formaldehid─â ad─âugat─â) este din ce ├«n ce mai c─âutat. Dac─â achizi╚Ťionarea de mobilier nou este necesar─â, printre op╚Ťiuni se num─âr─â cel din lemn masiv sau mobilier din lemn presat (MDF) complet sigilat.

Utilizarea unui purificator de aer performant

Cre╚Öterea ventila╚Ťiei ╚Öi utilizarea unui purificator de aer inteligent ├«n cas─â pot ajuta la eliminarea gazelor nocive din aer, mai ales dac─â dispozitivele sunt unele performante. Exist─â purificatoare de aer moderne, care detecteaz─â formaldehida ╚Öi o distruge. Un filtru catalitic capteaz─â ╚Öi transform─â formaldehida ├«n ap─â ╚Öi CO2, f─âr─â a necesita ├«nlocuire pe toat─â durata de via╚Ť─â a dispozitivului. Aceast─â tehnologie inovatoare detecteaz─â cu precizie particulele de formaldehid─â, f─âr─â a le confunda cu al╚Ťi compu╚Öi organici din aer. 

Expunerea organismului uman la formaldehid─â este periculoas─â ╚Öi poate avea efecte severe asupra s─ân─ât─â╚Ťii pe termen lung. Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii a reglementat ├«nc─â din 2010 limitele privind concentra╚Ťiile de formaldehid─â din aer la 0,1 mg/m3, gaz poluant ce se num─âr─â printre cei mai prezen╚Ťi factori poluan╚Ťi la interior.