Dr. Tudor Ciuhodaru: Atenţie la oxidul de etilenă! Nu este prezent doar în îngheţată

1 shutterstock 1677576121 jpg jpeg

Oxidul de etilenă a fost deja detectat în mai multe alimente şi băuturi comercializate în România. Este extrem de toxic şi cancerigen şi nu se poate defini un nivel sigur de expunere, atrage atenţia medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul oferă mai multe explicaţii despre acest compus care ne poate pune în pericol sănătatea. 

(1) Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

• Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale şi dentare (deoarece este capabil să distrugă viruşi, bacterii, ciuperci şi spori, în special în condiţii uscate).

• A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare şi pentru a reduce semnificativ populaţia de bacterii şi ciuperci din condimente şi aditivi.

• A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid şi fungicid.

(2) În ciuda utilităţii sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauţie extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori:

(3) Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen şi cancerigen. Alimentele şi băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintate este susceptibil de a conduce la afecţiuni hepatice şi renale, produce cancer, de a dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

(4) Inhalat- poate afecta sistemul nervos şi chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor şi a pielii.

Reţineţi:

1. Substanţa cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente şi băuturi comercializate în România. 

2. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu seminţe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiţii, pâinea au fost scoase de pe piaţă. 

3. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizaţi ca agent de îngroşare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv îngheţată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate şi brânză.

4. Sunt multe semne de întrebare că autorităţile că doresc să lase să intre pe piaţa europeană produse a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021 pentru că

5. Autorităţile nu sunt preocupate să facă sistematic astfel de analize.

6. Încă din iulie 2021 companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă sunt obligate (de unitatea de criză înfiinţată la nivel european) ca sub controlul autorităţilor naţionale competente să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate toate produsele care au fost deja cumpărate.

7. Oxidul de etilenă este  cancerigen, mutagen şi toxic şi interzis în Uniunea Europeană.

8. Reţeaua Europeană de Centre de Control pe care am propus-o va analiza alimentele şi băuturile (nealcoolice şi alcoolice) dar şi alte produse (de import şi locale) pentru a depista toate substanţele cancerigene sau cu potenţial cancerigen. 

9. Pentru a evita orice suspiciune şi a asigura cele mai bune verificări probele dintr-un stat vor fi analizate şi în centrele din alte două state membre (alese aleatoriu).

10. Va exista un standard unic european de calitate în sănătate.