Boala Lyme: cauza pentru care Shania Twain şi-a pierdut vocea

1 boala lyme shania twain jpg jpeg

Cântăreaţa de country Shania Twain (54 de ani) şi-a pierdut vocea pentru mai mulţi ani, motivul fiind boala Lyme, afecţiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi.

Cunoscută la nivel internaţional pentru vocea caldă şi melodioasă, Shania Twain a fost nevoită să facă o pauză în carieră de mai mulţi ani, din cauza bolii Lyme. Cântăreaţa a trecut prin două intervenţii chirurgicale dificile, care au afectat-o emoţional şi fizic, deoarece vocea ei nu mai sună la fel după ele.

Shania Twain a suferit o schimbare de voce după ce a dezvoltat boala Lyme

Boala Lyme i-a cauzat cântăreţei daune vocale permanente şi a fost nevoită ca, după operaţii, să facă terapie pentru a reuşi să-şi recapete parţial vocea. Când cariera ta se bazează pe voce şi deodată nu o mai ai, situaţia devine dureroasă şi frustrantă, însă Shania a reuşit să treacă peste acest neajuns şi să revină în activitatea muzicală. „Când eşti cântăreţ şi e vorba de vocea ta, trăieşti un sentiment groaznic de-a dreptul. A fost o mare, mare pierdere şi a trebuit să mă împac cu dispariţia vocii pe care o aveam şi cu redescoperirea celei noi. A fost o călătorie lungă şi satisfăcătoare”, a mărturisit pentru extratv.com artista, care a avut 15 ani de pauză de la activitatea muzicală.

Ce este boala Lyme şi cum se tratează

Afecţiunea este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă la oameni de căpuşe infectate. Simptomele apar de regulă între 3 şi 30 de zile de la infectare şi se manifestă prin dureri de cap severe sau gât înţepenit, iritaţii ale pielii, dureri de articulaţii, pierderea tonusului muscular al feţei, palpitaţii, dureri ascuţite resimţite la nivelul mâinilor şi picioarelor. Boala Lyme se tratează cu antibiotice (doxiciclină, amoxicilină, cefuroxim), care, în 90% dintre cazuri, vindecă infecţia. Dacă pacientul rămâne cu dureri articulare, el va primi în continuare tratament asemănător cu cel pentru artrită. Medicii recomandă ca, în momentul în care apare iritaţia, persoana să meargă la medic cât mai repede, pentru ca şansele de vindecare să fie cât mai aproape de 100%.

Cum poţi preveni muşcătura de căpuşă?

  • Dacă mergi în excursii la pădure sau alte spaţii verzi, poartă pantaloni lungi şi şosete.
  • Foloseşte un repelent pe piele şi pe haine înainte de a pleca în drumeţie.
  • După ce te întorci de la pădure, mergi direct la duş şi verifică pielea corpului şi părul să nu ţi se fi ataşat căpuşe.
  • Dacă găseşti o căpuşă, desprinde-o cu penseta şi dezinfectează zona cu alcool sanitar: dacă insecta nu a rămas pe piele mai mult de 36 de ore, riscul de a face boala Lyme este mai scăzut.

Sursă foto: pagina de Facebook Shania Twain

Citeşte mai multe despre boala Lyme:

Boala Lyme: simptome şi cum se tratează

Adevărul despre boala Lyme