Alimente care dau dependenţă

1 alimente jpg jpeg

Se vorbeşte mult despre dependenţa de tutun sau alcool, dar prea puţin despre alimentele care pot crea adicţii în adevăratul sens al cuvântului, cu efecte negative pe termen lung asupra sănătăţii. Anumite alimente conduc la instalarea unei dorinţe recurente de a le consuma frecvent. Elimină-le cât mai repede din dietă!

Obişnuinţa de a mânca dulciuri sau gustări nesănătoase poate da o dependenţă reală, la fel de periculoasă ca oricare adicţie. Activează aceeaşi zonă din creier ca medicamentele puternice. Ceea ce au în comun este faptul că sunt dulci, sărate sau abundă de grăsimi. Oricare dintre acestea stimulează creierul într-un mod similar drogurilor. Potrivit unui studiu realizat de cercetători americani pe cobai, alimentele cu indice glicemic ridicat, cum sunt dulciurile sau biscuiţii cu cremă, pot crea o dependenţă asemănătoare celei de cocaină sau morfină şi pot duce la obezitate. Într-un articol publicat în „Jurnalul Colegiului American de Nutriţie‟, alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc pofta de mâncare şi pot provoca pofte în acelaşi fel ca anumite substanţe, cum ar fi nicotina.

Brânzeturile

Puţini ar crede că brânza se numără printre alimentele care pot da dependenţă. Totuşi, este bogată în grăsimi şi colesterol. De asemenea, conţine o substanţă numită casomorfină, care stimulează eliberarea de dopamină, un neurotransmiţător care oferă o stare de bine. Chiar dacă brânza are efecte benefice pentru sănătate, dacă este mâncată în exces poate provoca o serioasă dependenţă asemănătoare celei de alcool şi anumite medicamente, după cum indică un studiu realizat de Universitatea Drexel, SUA. Consumul de brânză stimulează zonele creierului asociate cu plăcerea şi recompensa.

Cremele tartinabile, sosurile şi îngheţata

Ţi se pare că îngheţata, crema tartinabilă cu cacao sau unt de arahide şi sosul de roşii nu au nimic în comun? Dacă oricând îţi pare a fi un moment potrivit pentru a unge o felie de pâine cu cremă tartinabilă, de a savura o îngheţată sau de a adăuga sos de roşii la un preparat culinar, există o explicaţie. Trigliceridele din uleiul de palmier din compoziţia cremei şi a sosului reprezintă ceva cu care creierul se obişnuieşte rapid şi are asupra lui efecte asemănătoare unui medicament care dă dependenţă. Cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi doreşti mai mult! Îngheţata, de pildă, este cremoasă, dulce şi plină de grăsimi care îi dau gust bun. Nu este de mirare că nimeni nu poate să-i reziste.

Dulciurile

Te strecori în bucătărie în mijlocul nopţii pentru a ronţăi puţină ciocolată sau o bomboană? Bogate în zaharuri, aceste alimente cu un indice glicemic ridicat dau dependenţă. În mod surprinzător, bomboanele activează zonele creierului asociate recompensei şi oferă multă plăcere. Alimentele care conţin zaharuri rapide, cum sunt ciocolata, biscuiţii, cremele tartinabile, bomboanele, îţi dau multă energie, dar, din păcate, acest efect nu este durabil, precum celui urmat de consumul de cereale şi alte surse de fibre. Curând după aceea, energia ta scade la fel de repede cum a crescut. Hipoglicemia provoacă creşterea apetitului culinar, ceea ce duce la dorinţa de a mânca tot mai mai mult. Este un adevărat cerc vicios.

Chipsurile şi cartofii prăjiţi

Cu un conţinut ridicat de grăsimi şi sare, chipsurile şi cartofii prăjiţi te fac să devii dependent de astfel de gustări. Mai mult, au zaharuri rapide, prin urmare şi un indice glicemic ridicat. Şi aceste alimente stimulează producţia de neurotransmiţător dopamină şi oxitocină, aşa-numitul hormon al fericirii şi al ataşamentului, ambii asociaţi cu plăcerea şi recompensa. În acest fel se explică de ce vrei atât de des să iei tot mai des dintr-un pachet de chipsuri, chiar dacă nu-ţi este foame.

Pâinea şi produsele de patiserie

Cine n-a luat măcar o dată o muşcătură dintr-o baghetă şi nu s-a mai putut opri până n-a mâncat jumătate din ea? Oamenii de ştiinţă de la Spitalul pentru Copii din Boston au avut curiozitatea să afle de ce place pâinea atât de mult. Au dezvăluit că alimentele cu un indice glicemic ridicat, ca pâinea sau cartofii prăjiţi cresc fluxul de sânge către zonele creierului asociate cu recompensa şi dorinţa. În schimb, produsele de patiserie dau dependenţă ca urmare a conţinutului ridicat de grăsimi.

Info

Carnea friptă de porc sau miel este bogată în grăsimi saturate care au efect de dependenţă.

Ştiai că…

...băuturile dulci, carbogazoase devin şi ele rapid o obisnuinţă la care renunţi cu greu din cauza conţinutului bogat în zahăr, cafeină, îndulcitori, potenţiatori de gust?

Citeşte şi: Alimente care pot cauza dureri de cap