Deficitul de vitamina D: cum se manifestă
Ştii probabil cât de importantă este vitamina D pentru sănătatea oaselor. Tot mai multe cercetări atrag atenţia că aceasta are mai multe beneficii decât se ştia, jucând un rol important în prevenirea multor boli.
Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Studiile au scos la iveală şi alte beneficii ale acestei vitamine. Astfel, ea pare să aibă un rol important pentru sistemul imunitar, protejându-ne de infecţiile virale. Acest lucru ar putea explica şi de ce răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esenţială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă la maximum. S-a observat şi că persoanele care suferă de boli cronice, inclusiv de maladii autoimune (scleroză multiplă, poliartrita reumatoidă, psorizis) au un nivel mai mic al acestei vitamine. O posibilă explicaţie pentru acest lucru are legătură cu faptul că procesul inflamator „consumă” din vitamina D. Un aport corespunzător al acestei vitamine are efect protector şi faţă de complicaţiile cardiovasculare (reduce depunerea plăcilor de aterom pe artere), îmbunătăţeşte funcţia rinichilor în ceea ce priveşte eliminarea toxinelor.
Cum o obţii
Vitamina D este sintetiazată în organism în urma expunerii la soare (10 minute de stat la soare sunt suficiente pentru obţinerea dozei zilnice necesare) sau prin consumul unor alimente care o conţin. Cele mai bune surse sunt: uleiul de peşte, somonul, gălbenuşul, tonul, ciupercile, ficatul de vită, laptele şi untul.
Atenţie la rahitism!
Rahitismul este o afectiune care apare mai ales când copilul nu beneficiază de o expunere suficientă la soare. De obicei lipsa vitaminei D este cauza principală a rahitismului, dar uneori sunt asociate si carentele de calciu si fosfor. Se produce deformarea osoasă a membrelor, a toracelui, care, netratate la timp pot deveni permanente.
Semne ale carenţei de vitamina D
- stare de somnolenţă;
- sete excesivă;
- oboseală;
- scădere în greutate;
- dureri oculare;
- dureri musculare şi osoase;
- nivel scăzut de calciu în sânge;
- hipertensiune;
- boli de inimă;
- rahitism;
- diabet.
Necesarul de vitamina D pe vârste
- Prematuri: 600 UI
- Bebeluşi sub 6 luni: 400 UI
- Copii cu vârste între 6-12 luni: 400-600 UI
- Copii de la 1 la 3 ani: 400-600 UI
- Copii de la 4 la 12 ani: 400 UI
- Adolescenţi: 400 UI
- Adulţi : 400 UI
- Gravide: 600 UI
- Femei care alăptează: 800 UI
- Vârstnici: 480 UI