6 exerciţii cardio pe care le poţi face acasă
Pentru multe persoane, cele mai la îndemână exerciţii cardio sunt alergările de dimineaţă. Dacă nu poţi alerga, iată exerciţii ce poţi face chiar la tine acasă.
Deşi alergarea e un exerciţiu cardiovascular simplu de efectuat, care, în plus, fortifică articulaţiile şi îmbunătăţeşte starea de spirit, nu toată lumea îl poate practica. Mai ales dacă ai probleme cu gleznele ori cu genunchii, sau dacă nu ai o zonă bună de alergat în apropiere de casă, te vei simţi descurajat de acest tip de mişcare. Iată ce poţi face în schimb!
Exerciţii cardio cu coardă sau greutăţi
Dacă aveai impresia că a sări coarda este o activitate pentru copii, e bine să ştii că acest gen de mişcare se numără printre cele mai eficiente exerciţii cardio. Impactul cu solul nu este foarte puternic şi te poţi antrena în orice loc din casă sau în curte în care ai loc să învârţi coarda. Cercetări recente au arătat că dacă sari coarda 10 minute pe zi, e aproape la fel cu a alerga 30 de minute. Ai grijă să-ţi ţii coatele apropiate de corp şi să variezi mişcările, sărind cu ambele picioare deodată sau doar într-un picior şi apoi în celălalt sau depărtând picioarele spre lateral şi apropiindu-le.
Printre exerciţiile cardio pe care le poţi face acasă se numără şi aşa numitul „mers al fermierului”. Ia în mâna dreaptă o greutate de ½ kg sau 1 kg, întinde-ţi braţul în sus, drept pe lângă cap, pune-ţi mâna stângă în şold şi plimbă-te prin casă până îţi oboseşte braţul. Mută apoi greutatea în mâna stângă şi repetă operaţiunea.
Calistenicele şi planşa, tipuri de exerciţii cardio uşor de efectuat
Calistenicele sunt exerciţii la care te foloseşti de greutatea propriului corp. Abdomenele, flotările, genuflexiunile, fandările şi tracţiunile stimulează ritmul cardiac şi tonifiază corpul. Abdomenele ajută la eliminarea grăsimii din zona abdominală, flotările duc la întărirea muşchilor pieptului şi ai braţelor, genuflexiunile şi fandările dau forţă muşchilor de la picioare şi fesierilor şi contribuie la eliminarea grăsimilor de pe aceste zone. Tracţiunile întăresc muşchii spatelui şi bicepşii, dar pentru acestea e nevoie să-ţi instalezi acasă o bară care să-ţi poată susţine greutatea.
Planşa te ajută să-ţi întăreşti rezistenţa fizică şi psihică, pentru că este o poziţie pe care trebuie să o menţii cât mai mult. Sprijină-te pe coate şi pe vârfurile de la picioare şi încearcă să rămâi în această poziţie, menţinând spatele drept, cel puţin 30 de secunde. Timpul poate fi mărit pe măsură ce capeţi rezistenţă.
Păstrează-ţi forma cu bicicleta statică sau cu aparatul de vâslit
Dacă ai un pic de spaţiu disponibil într-un colţ de cameră, o bicicletă de fitness sau un aparat de vâslit ar putea fi soluţia ta de efectuat exerciţii cardio zilnic. Dacă simţi că te plictiseşti şi ţi-e greu să te foloseşti de aceste aparate ca atare, când începi antrenamentul pune-ţi o muzică alertă, care să-ţi placă şi care să te mobilizeze.
Citeşte mai multe despre exerciţiile cardio: