Soluţii naturale contra eczemelor

1 eczema jpg jpeg

Petele roşii şi pruritul provocat de eczeme pot fi ameliorate cu ajutorul câtorva plante sau uleiuri cu efect calmant sau reparator.

Cunoscută în limbaj medical ca dermatită, eczema poate fi definită ca apariţia unor pete inflamate, roşii, solzoase pe faţă, scalp, mâini, încheieturile mâinilor, în pliul coatelor şi al genunchilor, dar şi în alte zone ale corpului. Adesea, eczemele provoacă mâncărimi puternice, dar scărpinatul poate agrava problema pielii. Suplimentele cu vitamina E pot combate uscăciunea şi mâncărimea, iar zincul este un mineral care poate grăbi procesul de vindecare.

Creme cu efect reparator

Poţi diminua numărul băşicuţelor şi ameliora uscăciunea pielii cu creme reparatoare. Amestecă într-un recipient unt de cocos (2 linguri) şi 2-3 linguri de decoct de lemn-dulce şi muşeţel, părţi egale de plantă; la 1 cană de apă 2 linguriţe de amestec de lemn-dulce şi muşeţel. Amestecă untul cu ceaiul şi aplică des crema pe eczeme până la vindecare.

Mai poţi face o cremă dintr-o jumătate de ceaşcă de ulei de cocos, o jumătate de ceaşcă de unt de shea, 20 de picături de ulei esenţial de lavandă, 10 picături de ulei de arbore de ceai şi omogenizează totul. Mai întâi trebuie să topeşti untul, să-l amesteci cu uleiul şi când se răceşte compoziţia să adaugi uleiurile esenţiale. Crema se păstrează într-un vas la rece.

Infuzii de plante cicatrizante

Sunătoarea este recunoscută pentru efectele antiseptice, cicatrizante, antiinflamatoare şi antibiotice. Infuzia de sunătoare (2 linguriţe de plantă mărunţită la 1 cană de apă clocotită) se lasă deoparte 15 minute, apoi se strecoară. Este bine să aplici comprese cu licoarea binefăcătoare de câte 3-4 ori pe zi, pe locurile cu probleme. Poţi utiliza muşeţel în loc de sunătoare sau poţi amesteca în părţi egale plantele. Muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice şi emoliente.

Măsuri pentru a le preveni

Ca să ţii eczemele sub control, poartă haine lejere de bumbac, pentru că acestea nu irită pielea ca alte materiale. Este bine să nu faci băi sau duşuri fierbinţi, pentru că temperaturile ridicate uscă pielea. Evită săpunurile, deodorantele, spumantele de baie şi produsele cu parfum. După baie, şterge pielea prin tamponare, nu prin frecare.

INFO

Extractul din sâmburi de struguri este bogat în substanţe antioxidante numite flavonoide, care inhibă reacţiile alergice. Acestea pot fi implicate în apariţia eczemelor.