Soluţii în caz de transpiraţie excesivă

1 2 jpg jpeg

Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza poate apărea la adolescenţi şi la femeile aflate la menopauză (în urma schimbărilor hormonale), ori din cauza unor probleme emoţionale, în special drepresie, sau endocrine. Acest tip de transpiraţie nu trebuie confundată cu cea care apare în urma unui efort fizic. Transpiraţia excesivă poate surveni şi iarna, chiar şi dacă eşti expus la frig.

Dacă sunt utilizate regulat, tratamentele pe bază de plante, administrate intern sau extern, sunt de mare ajutor în atenuarea transpiraţiei excesive şi a mirosurilor neplăcute cauzate de această problemă.

Tratament intern

Amestec din plante

Amestecă, în proporţii egale, frunze uscate de muşeţel, sunătoare şi muguri de mesteacăn. Macină plantele într-o râşniţă, apoi lasă la infuzat 20 de minute, într-o cană cu apă clocotită. Strecoară şi bea dimineaţa şi seara. Dacă gustul ţi se pare neplăcut, poţi adăuga în ceai o linguriţă de miere. Pentru un efect mai pronunţat al acestui remediu, înainte de a consuma ceaiul, bea un pahar cu apă caldă. Tratamentul nu trebuie să depăşească 400 g de amestec de plante.

Ceai de salvie

Toarnă 200 ml de apă clocotită peste 2 linguri de salvie şi lasă la infuzat o oră. Din infuzia obţinută, bea câte 1/3 de 2-3 ori pe zi. Atenţie! Tratamentul pe bază de salvie trebuie ţinut cel mult 2-3 săptămâni deoarece pe o perioadă mai lungă devine toxic. De asemenea, remediul este interzis femeilor însărcinate, care alăptează sau persoanelor care suferă de epilepsie.

Ceai de melisă

Melisa este o plantă benefică în tratarea hiperhidrozei. Prepară-ţi un ceai de melisă dintr-o lingură de plantă şi o cană cu apă clocotită. Bea-l de 2 ori pe zi, timp de o lună.

Decoct de salvie cu urzică

La jumătate de litru de apă clocotită adaugă 1 lingură de amestec de frunze de urzică şi salvie. Lasă la infuzat 20 de minute şi bea la fiecare 3 zile, timp de o lună.

Valeriana are efect calmant

De multe ori, stresul este un factor declanşator al transpiraţiei excesive. De aceea, ai nevoie de părţi egale de valeriană, mătrăgună şi talpa gâştii. Infuzează aceste plante şi ia din amestecul obţinut câte o lingură de 3 ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Tratament extern

Băi cu efect benefic

• În apa de baie a cărei temperatură nu trebuie să depăşească 36° C adaugă o infuzie strecurată preparată din flori de muşeţel şi coajă de stejar. Stai în apă 20 de minute, în fiecare seară. Dimineaţa dă-te cu pudră de talc pe zonele cu probleme.

• Mai poţi încerca şi baia cu infuzie de ramuri de pin. Prepară infuzia din câteva ramuri de pin f şi apoi toarn-o în apa din cadă.

• De fiecare dată când faci baie, adaugă în cadă o infuzie preparată din 3 linguri de frunze de mentă. Acestea vor contribui la reducerea transpiraţiei excesive.

• Berea este un remediu în combaterea hiperhidrozei. În cada cu apă caldă toarnă 1 l de bere. Stai în apă 15-20 de minute. Repetă tratamentul 2 săptămâni, zi de zi.

Remediu cu pătrunjel

Peste o legătură de pătrunjel toarnă apă clocotită. Lasă la infuzat 20 de minute, apoi şterge-te cu soluţia obţinută pe zonele cu probleme.

Coaja de stejar reduce transpiraţia în exces

Infuzia de coajă de stejar poate fi soluţia pentru a trata transpiraţia excesivă a picioarelor. Toarnă 1l de apă clocotită peste o linguriţă de coajă de stejar. Fierbe amestecul 5 minute, apoi lasă-l la infuzat 30 de minute. Ţine picioarele în infuzia obţinută cel puţin 10 minute, o dată pe zi.

Muşeţelul, leac la îndemâna oricui

Peste 6 linguri de flori şi frunze de muşeţel mărunţite toarnă 2 l de apă la temperatura camerei. Lasă vasul acoperit o oră. Ulterior, adaugă 2 linguri de bicarbonat şi amestecă bine. Înmoaie o dischetă de bumbac în soluţia obţinută şi aplic-o pe zonele cu probleme de câteva ori pe zi. Amestecul poate fi păstrat la frigider pentru o săptămână.

Coada-calului normalizează sudoraţia

Hiperhidroza poate fi tratată şi cu tinctură de coada-calului. Toarnă alcool peste plantă, în raport de 1:10, şi lasă la macerat 10 zile, la loc întunecos. În fiecare zi trebuie să agiţi recipientul. Înainte de a folosi acest remediu, testează dacă nu-ţi provoacă iritaţii. Dacă nu ai reacţii adverse, tamponează o dischetă din bumbac cu soluţia obţinută şi aplic-o pe zonele cu probleme.

Mai poţi încerca

Piatra de alaun

Este un cristal de origine asiatică eficient în combaterea transpiraţiei. Avantajul acestei pietre este că împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de apariţia mirosurilor neplăcute. Înainte de aplicare la subraţ, piatra se trece prin apă. Nu are parfum, de aceea poate fi folosită chiar şi de persoanele cu pielea sensibilă.

Bicarbonatul de sodiu

Conferă o senzaţie răcoritoare şi poate fi aplicat imediat după duş în zonele unde transpirăm mai mult. Bicarbonatul de sodiu îndepărtează mirosul neplăcut produs de transpiraţie.

De ce să mai ţii cont

• Fă duşuri de două ori pe zi. Ideale sunt duşurile alternative, cu apă rece şi caldă, deoarece îmbunătăţesc circulaţia sangvină.

• Elimină părul în exces, deoarece menţine mirosul neplăcut.

• Evită să porţi haine din materiale sintetice şi preferă-le pe cele din bumbac, cu o textură vaporoasă.

• Şterge-te în zonele cu probleme cu felii de lămâie sau cu tampoane îmbibate în oţet cu o concentraţie de 2%. Nu abuza totuşi de acest remediu, deoarece poate provoca iritaţii.