Sindromul de malabsorbtie – dieta are rol crucial in tratament

1 sindromul de malabsorbtie jpg jpeg

Sindromul de malabsorbtie (SM) este definit prin tulburarea absorbtiei diverselor elemente nutritive la nivelul intestinului subtire. Exista multe afectiuni care pot cauza acest neajuns, in mod primar sau secundar.

Cauzele frecvent incriminate pentru sindromul de malabsorbtie pot fi de natura pancreatica, hepatica sau intestinala. Principala suspiciune ca in corp s-a instalat acest sindrom este steatoreea, pierderea grasimilor prin scaun – o cantitate mai mare de 5 g grasimi in 24 de ore.

De cate feluri poate fi sindromul de malabsorbtie

Sindromul de malabsorbtie prin maldigestie este unul dintre tipurile sub care ia forma aceasta afectiune. A doua tipologie se manifesta prin tulburari de absorbtie intestinala, iar a treia se refera la sindromul de malabsorbtie mixt, adica este vorba atat tulburari ale digestiei cat si ale absorbtiei.

Cele mai frecvente simptome

Diareea cronica, pierderea in greutate, steatoreea (scaune moi, deschise la culoare si cu miros puternic) sunt unele dintre cele mai sugestive simptome pentru aceasta afectiune. De asemenea, pot aparea distensia abdominala, balonarea, flatulenta, disconfortul abdominal.

Pe lista cu semne care indica sindromul de malabsorbtie se numara si diminuarea tesutului adipos si a masei musculare, modificari tegumentare, paloare, piele aspra si uscata. La nivelul cavitatii bucale pot aparea ragade, iar in ceea ce priveste unghiile, acestea pot suferi decolorari şi devin casante. Din cauza sindromului de malabsorbtie, in corp pot fi generate tulburari de asimilare a calciului, ceea ce poate favoriza osteomalacia sau durerile osoase si tetanie. Deficienta absorbtiei vitaminei K genereaza tendinta la sangerare. Hipoalbuminemia secundara malabsorbtiei proteice genereaza edeme, eventual ascita. Anemia poate fi prin deficit de absorbtie a fierului (hipocroma, microcitara) sau prin tulburari de absorbtie a vitaminei B12 si a acidului folic (macrocitara).

Tulburarile endocrine sunt si ele frecvente, si sunt legate de absenta substratului proteic sau lipidic al hormonilor.

Cum se poate trata malabsorbtia

Sindromul de malabsorbtie poate fi tratat prin regim alimentar bogat in substante nutritive. In cele mai multe cazuri, regimul alimentar constituie un tratament eficient pentru cei care prezinta deficiente nutritionale, indiferent care ar fi cauza acestora. Pierderea substantelor nutritive poate fi completata cu anumite alimente si suplimente alimentare. Suplimentele pot fi administrate pe cale orala sau administrate prin vena (intravenos). Suplimentarea calorica si proteica este, de asemenea, esentiala.

Adesea, tratamentul pentru sindromul de malabsorbtie vizeaza tratarea cauzelor ce au dus la aparitia bolii, astfel: 1. dieta fara gluten ajuta la tratarea bolii celiace – asta inseamna ca trebuie evitate alimentele ce contin gluten pentru refacerea intestinului subtire si imbunatatirea capacitatii orgnismului de a retine substantele nutritive necesare unei bune functionari –, 2. dieta fara lactoza ajuta la corectarea intolerantei la lactoza; 3. administrarea de suplimente pentru insuficienta pancreatica; 4. administrarea de antibiotice pentru reducerea supraaglomerarii bacteriene; 5. administarea de corticosteroizi, agenti anti-inflamatori si alte terapii pentru tratarea enteritei.

Citeste mai multe despre sindromul de malabsorbtie