Simptomele sinuzitei - de ce este important sa le recunosti din vreme

1 2 jpg jpeg

Sinuzita acuta (rinosinusita acuta) este o inflamatie a sinusurilor din jurul pasajelor nazale, umplute cu aer si captusite cu o mucoasa fina, o prelungire a mucoasei nazale. Asta face ca drenajul fluidului din sinusuri spre nas sau gat sa fie ingreunat. Daca nu apare o infectie bacteriana, majoritatea cazurilor se rezolva in aproximativ 10 zile.

Simptomele sinuzitei - asa o recunosti

Cand lichidul din sinusuri nu mai poate fi eliminat, apare senzatia de presiune in anumite zone ale fetei (frunte, obraz, baza nasului, dinti), care se accentueaza cand stranuti, tusesti sau depui efort fizic. Mai apar si secretii galbene sau verzi, respiratie ingreunata, dureri de cap, diminuarea mirosului si gustului, respiratie urat mirositoare (halitoza), oboseala, tuse cu expectoratii (mai intense pe timpul noptii). Daca aceste simptome dureaza pana la 4 saptamani, vorbim de o sinuzita acuta. Sinuzita care dureaza mai mult de 12 saptamani, in ciuda unui tratament medical corect efectuat, se numeste sinuzita cronica. Aceasta poate necesita un tratament invaziv si, eventual, o interventie chirurgicala. Indiferent de tipul ei, o sinuzita netratata la timp poate duce la osteomielita, meningita si abces cerebral.

Racelile, printre cauzele frecvente ale sinuzitei cronice

Sinuzita apare din cauza:

Diagnosticul se pune in functie de simptomele sinuzitei

Pentru a determina cauza simptomelor cu care te confrunti, medicul iti va face un control amanuntit, care va include:

  • O endoscopie nazala - un tub subtire, flexibil (endoscop), introdus prin nas, permite medicului sa inspecteze vizual interiorul sinusurilor. Inspectia vizuala va ajuta la excluderea conditiilor fizice care determina sinuzita, cum sunt polipii nazali sau alte anormalitati
  • Teste de imagistica - o scanare computerizata (CT) sau RMN-ul pot arata detalii despre sinusuri si zona nazala.
  • Testarea alergiilor - daca medicul suspecteaza ca alergiile au declansat sinuzita, poate recomanda un test cutanat pentru depistarea alergenilor.

Exista mai multe optiuni de tratament

Cele mai multe cazuri de sinuzita acuta, cele cauzate de o infectie virala, se rezolva in cateva zile. In ameliorarea simptomelor, medicul poate recomanda:

  • Clatirea si curatarea pasajelor nazale cu apa sarata sau cu o solutie salina;
  • Corticosteroizi nazali - aceste spray-uri nazale ajuta la prevenirea si tratarea inflamatiilor.
  • Tabletele si spray-urile decongestionante - acestea se folosesc doar 3 zile, pentru ca pot da dependenta.

Sinuzita cronica de natura bacteriana se vindeca dupa un tratament cu antibiotice, iar cea fungica se trateaza cu medicamente antifungice. Daca tratamentul medicamentos nu da rezultate, medicul poate indica tratarea sinusurilor prin chirurgie.

Citeste mai multe despre sinuzita accesand linkurile de mai jos:

Cand nasul infundat anunta sinuzita

Sinuzita netratată poate genera chiar şi septicemie