Siminocul tratează bolile digestive şi reumatismul. Iată sub ce formă se foloseşte!

1 siminoc jpg jpeg

Încă din Antichitate, siminocul era o plantă folosită pentru în scop terapeutic. Din ea se prepară numeroase remedii pentru uşurarea digestiei şi protejarea ficatului. În trecut, florile acestei specii erau fierte în lapte sau erau macerate în alcool, fiind folosite pentru eliminarea toxinelor din corp şi stimularea apetitului culinar.

Siminocul (Helichrysum arenarium) este numit în popor floarea nemuririi, siminic sau mărgică. Remediile care au la bază această plantă medicinală sunt alegerile ideale pentru tulburările gastrice, boli digestive, hepatice, dar şi renale, reumatice şi circulatorii. De-a lungul timpului, şi-a dovedit utilitatea în creşterea diurezei, eliminarea paraziţilor intestinali, detoxificare, mai ales când dieta devine haotică în condiţii de stres sau abundă de alimente cu aditivi, grăsimi, toxine. Siminocul protejează sistemele hepatobiliar şi gastrointestinal şi îmbunătăţeşte digestia, datorită compuşilor activi: flavonoide, ulei esenţial, principii amare, carvacrol, glucozide, taninuri, fitosteroli, polizaharide, săruri minerale. Toate acestea susţin buna funcţionare a ficatului, redau aspectul normal al ochilor îngălbeniţi din cauza bolilor hepatice, au efect antiinflamtor la nivelul articulaţiilor, alungă balonarea, flatulenţa, greaţa, vărsăturile, calmează durerile reumatice şi abdominale, cresc pofta de mâncare. Principalele proprietăţi ale preparatelor medicinale cu siminoc sunt hepatoprotector, detoxificant, antioxidant, antiinflamator, carminativ, coleretic, colagog, tonic-amar, antiemetic, antireumatic, antihelmintic, antimicrobian, diuretic şi chiar antiviral, acţionând împotriva virusului herpetic de tip 2.

1. Decoctul, indicat în cazul bilei leneşe

Alături de sunătoare, siminocul te poate ajuta în situaţia în care suferi de bilă leneşă. Amesteci 20 g de siminoc cu aceeaşi cantitate de sunătoare şi rădăcină de obligeană. Din acest amestec de plante iei 1 lingură, pe care o pui la fiert într-o cană cu apă. Nu laşi să fiarbă mai mult de 5 minute la foc mic. Dai decoctul deoparte pentru o jumătate de oră, acoperit,  apoi bei câte o jumătate de cană, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Un alt amestec de plante util în acest caz este cel obţinut din 20 g siminoc, 20 g de sunătoare, 10 g de troscot, 15 g de cicoare sălbatică, 5 g de muşeţel şi 20 g de gălbenele. Din acesta iei 2 linguri, peste care torni 2 căni de apă şi laşi totul macerat peste noapte. Dimineaţa, pui amestecul la fiert 7 minute, urmate de o jumătate de oră în care acoperi vasul. Ai nevoie de câte jumătate de cană, de 4 ori pe zi.

 

2. Pulberea detoxifică

Pentru eliminarea toxinelor, este indicată amestecarea mai multor plante, alături de siminoc. Ai nevoie de câte o linguriţă de siminoc, rădăcină de păpădie, scai-măgăresc, gălbenele, mătase de porumb, urzică, troscot şi de 100 g fructe de ienupăr. Le treci pe toate printr-o râşniţă pentru a obţine o pulbere fină. Iei 2 linguri din această pulbere şi torni peste ea 500 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat peste noapte într-un recipient închis etanş. La final, strecori şi bei câte jumătate de cană de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

 

3. Infuzia susţine funcţiile ficatului

Pentru îmbunătăţirea funcţiilor ficatului, preîntâmpinarea flatulenţei, tonifierea colecistului, stimularea secreţiei glandelor gastrice şi a sucului pancreatic, poţi folosi infuzie de siminoc. Conţine uleiuri esenţial, compuşi cumarinici şi flavonoide cu proprietăţi antioxidante, cu efecte benefice asupra sistemului digestiv. Preparatul se obţine foarte uşor, prin adăugarea unei linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Laşi amestecul la infuzat, maximum un sfert de oră, strecori şi bei ceaiul călduţ. În acelaşi scop, dar şi pentru funcţionarea normală a mecanismelor de drenaj, pentru purificarea organismului şi menţinerea greutăţii normale, poţi folosi tinctura de siminoc, câte o lingură, de 3 ori pe zi.  Atenţie! Este contraindicată persoanelor care au colită de fermentaţie, diaree, femeilor însărcinate şi care alăptează.

Citeşte şi: Ridichea neagră protejează ficatul. Ce alte beneficii mai are  

4. Unguentul reduce durerea reumatică

Unguentul pe bază de extract de siminoc este cunoscut pentru eficienţa în caz de dureri reumatice. Îl găseşti în magazinele cu produse naturiste, în combinaţie cu extract de gălbenele, ulei de cocos, ceară de albine, ulei de levănţică. Îl aplici pe locul cu probleme, la nevoie, şi masezi până este absorbit în piele. Datorită faptului că are acţiune antiinflamatoare, emolientă şi cicatrizantă, unguentul este de ajutor şi în alte situaţii, când ai pielea iritată sau ai de suferit din cauza acneei ori micozei, dar şi pentru vindecarea rapidă a rănilor şi arsurilor superficiale.

Citeşte şi: Iarba-neagră, planta care tratează bolile digestive şi urinare. Ce alte beneficii mai are