Silurul, planta care combate infecţiile. Cum prepari remediile

1 silur jpg jpeg

Numită şi floare de leac, silurul flori mici, albe cu pete galbene şi violete. Creşte pe păşuni calcaroase şi la marginile pădurilor ca o plantă semiparazitară. Din părţile ei aeriene uscate se prepară leacuri de ajutor în boli oculare sau viroze.

Leacurile preparate din silur conferă un plus de fenoli care inhibă creşterea bacteriană în caz de răceli sau infecţii. De asemenea, silurul conţine flavonoide, compuşi vegetali cu acţiune antioxidantă şi de neutralizare a radicalilor liberi din corp, tanini, cu proprietăţi astringente, dar şi substanţe antimicrobiene numite iridoide, cu calităţi antiinflamatoare. Din silur se prepară infuzii, decocturi şi tincturi. În Islanda, se foloseşte sucul de silur pentru numeroase afecţiuni, îndeosebi pentru cele ale ochilor, dar şi pentru îmbunătăţirea memoriei. În Scoţia, planta de silur uscată se infuzează în lapte, apoi, cu soluţia rezultată, se tamponează ochii iritaţi. Trebuie reţinut că supradozarea cu silur poate conduce la apariţia insomniei, a dificultăţilor de respiraţie, a inflamaţiei sau a mâncărimilor oculare. Uneori, poate să dea greaţă sau chiar confuzie. Nu este un leac recomandat pentru gravide sau mămici care alăptează, iar cei care doresc să aplice remedii pe bază de silur pentru afecţiunile oculare, trebuie s­-o facă sub supravegherea medicului sau a fitoterapeutului. Mai mult, este necesar să-şi protejeze ochii de razele ultraviolete pe perioada de tratament cu ajutorul unor ochelari de soare.

1. Ceaiul creşte apetitul

Lipsa poftei de mâncare poate fi combătută mai uşor cu ajutorul infuziei de silur, deoarece leacul oferă avantajul de a mări secreţiile gastrice. Se amestecă 2 linguriţe  de plantă într-o cană cu apă şi se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Este nevoie de 3 căni de ceai pe zi. Remediul este recomandat şi în anorexie. În medicina islandeză, se foloseşte şi sucul stors din silur pentru a alunga problemele legate de lipsa apetitului.

2. Remediu bun în caz de răceală

Silurul are efect sedativ şi proprietăţi antiinflamatoare datorită unor substanţe antimicrobiene numite iridoide pe care le conţine. Mai mult, fenolii şi taninii din plantă cresc rezistenţa le infecţii şi stopează înmulţirea bacteriilor. Din aceste motive, tinctura de silur este un leac util în caz de răceli, dureri de cap, inapetenţă. Este nevoie să se ia câte 5 picături de 3 ori pe zi, amestecate cu un pahar de ceai de silur. Dacă nu se observă îmbunătăţiri, se poate creşte doza la 20-30 de picături dizolvate într-o cană cu ceai sau apă, de 3 ori pe zi.

3. Tinctura, adjuvant în bolile oculare

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, astringente, dezinfectante şi sedative, tinctura de silur poate fi aplicată, în paralel cu tratamentul indicat de medicul specialist, în conjunctivită, secreţii oculare purulente, inflamaţii oculare. Se foloseşte şi în caz de fotofobie sau de oboseală la nivelul ochilor în urma suprasolicitării intelectuale. Se face gargară cu un amestec făcut din 30 de picături de tinctură dizolvată în infuzie de silur în raport 1:3. O altă variantă de a utiliza tinctura de silur este să se amestece 1 linguriţă de preparat cu 3 linguri de infuzie de silur. Cu aceasta se tamponează cu grijă zona din jurul ochilor pentru ca amestecul să nu pătrundă în ochi.

4. Leac în afecţiunile ORL

Sinuzitele şi infecţiile urechii medii se ameliorează şi sunt tratate mai uşor dacă se urmează şi o cură cu infuzie de silur. Aceasta poate combate inflamaţia mucoasei nazale, însoţită de secreţie abundentă. Pentru preparea infuziei, este nevoie de 1 linguriţă de plantă şi 1 cană cu apă clocotită. Se acoperă 15-20 de minute, se strecoară şi se lasă la răcit înainte de a se bea. Se repetă procedura de 2 ori pe zi pe toată perioada de timp în care simptomele nu cedează.