Sfaturi pentru sănătatea inimii. Cum previi bolile cardiovasculare

1 shutterstock 360647177 jpg jpeg

Pentru a ţine la distanţă bolile cardiovasculare, este important să fii activ, să îţi menţii greutatea normală şi să eviţi ţigările.

De ce este important să fii activ

Activitatea fizică trebuie să devină o obişnuinţă pentru tine. Sportul protejează arterele coronariene, acţionând benefic asupra factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, nivelul crescut al colesterolului. De asemenea, mişcarea contribuie la fluidizarea sângelui. Cele mai potrivite activităţi pentru sănătatea cardiovasculară sunt gimnastica aerobică, mersul pe jos în ritm vioi, înotul şi ciclismul.

Dacă ai suferit un infarct, mişcarea trebuie adaptată, astfel încât să asigure rezistenţa şi capacitatea respiratorie. Trebuie evitate eforturile precum ridicarea de greutăţi, în perioada imediat externării fiind nevoie de cât mai multă odihnă. În general, sunt interzise eforturile care produc dureri toracice.

Menţine-ţi greutatea normală

Excesul de kilograme este un factor de risc important pentru bolile de inimă şi se asociază cu factori de risc cardiovasculari precum hipertensiunea şi diabetul zaharat de tip 2. Poţi afla dacă ai probleme cu greutatea calculându-ţi indicele de masă corporală (IMC). Acesta reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat (IMC = greutate/înălţime²). Dacă rezultatul se situează între 18,50 şi 24,99, ai o greutate normală, iar dacă acesta se află între 25 şi 29,99, eşti supraponderal. Însă, dacă rezultatul este peste 30, vorbim despre obezitate. Este bine de ştiut că o dimensiune a taliei mai mare de 102 centimetri la bărbaţi şi de 88 centimetri la femei reprezintă obezitate abdominală.

Spune NU ţigărilor!

Fumatul triplează riscul de deces de cauză cardiovasculară atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Acest obicei nociv creşte tensiunea arterială şi ritmul cardiac, deteriorând arterele. Nicotina şi gudronul din ţigări întreţin ateroscleroza, îngreunând circulaţia sângelui. La cei care au suferit un infarct, renunţarea la ţigări este o măsură vitală.

Alcoolul în exces dăunează şi inimii

Persoanele care beau 4 – 6 pahare de alcool pe zi au o creştere a tensiunii arteriale sistolice, în medie, cu 2,7 mmHg. La cei care beau alcool de mai bine de 10 ani, poate surveni o boală a muşchiului cardiac numită cardiomiopatie alcoolică. Aceasta se manifestă prin respiraţie greoaie, tuse (în special noaptea) şi palpitaţii.

Gestionează stresul

Din păcate, stresul face parte din viaţa multora dintre nou. Însă stresul prelungit poate duce la tensiune şi colesterol mărite. Un episod de stres acut poate declanşa o emoţie intensă care duce la accelerarea frecvenţei cardiace, la creşterea tensiunii, la îngustarea arterelor şi la tendinţa de coagulare mai rapidă a sângelui. Toate acestea pot favoriza apariţia infarctului de miocard, a anginei pectorale, a tulburărilor de ritm cardiac.

Pentru a controla stresul, fii activ, redu consumul de alcool şi de ţigări, dedică-ţi zilnic momente pentru a te destinde, citeşte, ascultă muzică şi vorbeşte despre sentimentele tale cu un apropiat.

INFO

Persoanele sedentare au un risc dublu de a suferi de o boală cardiacă sau un accident vascular cerebral.