Sfatul specialistului, ginecolog Chadi Muheidli: Când se face epiziotomia?

1 dr chadi muheidli jpg jpeg

Naşterea complet naurală, fără intervenţia medicului este din ce în ce mai încurajată şi în spitalele din România. Iată care sunt avantajele şi dezavantajele epiziotomiei, explicate de medicul ginecolog Chadi Muheidli de la Dacia Medical Center.

Epiziotomia reprezinta o incizie chirurgicala a perineului de 2,5-5 cm, efectuata de medicul obstetrician cu scopul de a facilita expulzia fatului in timpul nasterii. In prezent, este acceptata o incidenta a epiziotomiei de maximum 30% din totalul nasterilor naturale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda epiziotomia doar in cazuri de urgenta medicala. Mai exact, epiziotomia este indicata in cazul in care fatul are o greutate mare, o pozitie incorecta sau exista o suferinta fetala sau materna care impune urgentarea nasterii. Epiziotomia se recomanda, de asemenea, pentru prevenirea riscului de rupere perineala sau daca exista antecedente ale leziunilor perineale.

Ingrijirea postoperatorie consta in toalete frecvente si minutioase, pentru a impiedica riscul de infectie si a facilita cicatrizarea. Sensibilitatea cauzata de cicatrice poate dura cateva saptamani, in functie de fiecare femeie in parte.

Dezavantajele epiziotomiei sunt:

  • durere si inflamatie la nivelul inciziei
  • risc de infectie
  • risc crescut de sangerare
  • durere in timpul contactului sexual pe termen lung.

Pentru a intari musculatura pelvina si a evita epizotomia, in timpul sarcinii, gravidele pot efectua exercitii Kegel si masaj perineal.