Vitamina K, aliata ta în timpul menstruaţiei

1 fata oki sign jpg jpeg

Recunoscut─â ├«n primul r├ónd pentru capacitatea ei de coagulare a s├óngelui, vitamina K contribuie ┼či la formarea ┼či la refacerea oaselor, de aceea este una dintre vitaminele necesare femeilor, care au risc crescut de anemie ┼či de osteoporoz─â.

Regleaz─â debitul menstrual. Una dintre cele mai importante propriet─â┼úi ale vitaminei K este aceea de a controla procesul de coagulare a s├óngelui. Vitamina este implicate ├«n foarea unei susbtan┼úe coagulante din s├ónge, numit─â protrombin─â, care ac┼úioneaz─â pentru a proteja organismul de hemoragii. ├Än acest fel, ajut─â la mic┼čorarea debitului menstrual ┼či contribuie la coagularea normal a s├óngelui.

Vegetalele, cea mai bun─â surs─â de vitamina K. Cel mai frecvent, vitamina K se g─âse┼čte ├«n legumele cu frunze verzi, precum spanac, urzici, varz─â sau salat─â verde. De asemenea, aceasta poate fi asimilat─â ┼či prin consumul de conopid─â, cartofi, maz─âre, morcovi, porumb, ro┼čii, carne ┼či organe de porc sau de vit─â. Alte surse naturale importante de vitamina K sunt iaurtul, g─âlbenu┼čul de ou, uleiul de soia, uleiul de sofran, uleiul de peste ┼či algele marine. Aportul de vitamina K poate fi completat ┼či prin administrarea de suplimente alimentare, ├«ns─â nu se recomand─â dep─â┼čirea unei doze zilnice de 500 mcg (micrograme). De altfel, doza necesar─â pentru adul┼úi se ├«ncadreaz─â ├«ntre 65 ┼či 80 mcg.

Alcoolismul este asociat cu deficitul de vitamina K. Vitamina K este produs─â de bacteriile ÔÇ×buneÔÇŁ din intestine. De aceea, persoanele cu alcoolism, ├«n cazul c─ârora pot ap─ârea probleme la nivelul ficatului, al intestinelor sau al rinichilor, ┼či care au un dezechilibre la nivelul florei intestinale, se pot confrunta cu un deficit de vitamina K ├«n organism.