Vertebroplastia, o procedură minim invazivă pentru consolidarea vertebrelor

Leziunile coloanei asociate cu osteoporoza, tumorile vertebrale sau fracturile de compresie, necesită un tratament complex, de la cel conservator până la intervenția chirurgicală. Dacă până nu demult aceste afecțiuni vertebro-spinale erau rezolvate prin intermediul chirurgiei clasice, deschise, cu incizii de dimensiuni mari, în prezent progresul tehnologic a făcut ca pacienții cu astfel de afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale să beneficieze de proceduri chirurgicale minim invazive spinale.

image

Una dintre aceste proceduri este vertebroplastia, o intervenție indicată în momentul în care tratamentul conservator (medicamente, repaus la pat) nu reușește să își dovedească eficacitatea în ameliorarea simptomelor neurologice, acestea continuând să se acutizeze. Durerea de spate ce se resimte mai intens în timpul nopții, însoțită de contractura musculară care imobilizează pacientul, este cea mai frecventă manifestare.

Vertebroplastia este o procedură minim invazivă realizată de medicul neurochirurg și presupune injectarea unui ciment special, steril, preparat intraoperator, în corpul vertebral, prin intermediul unui ac mai gros, numit trocar. Introducerea trocarului se realizează cu mare precizie, sub ghidaj radiologic, în acest fel riscurile fiind aproape inexistente. Odată acul ajuns în corpul vertebral, se injectează cimentul, obținându-se astfel o consolidare a vertebrei afectate.

Procedura se realizează de obicei sub anestezie generală, însă se poate face și sub anestezie locală, în cazul unor pacienți cu mai multe boli asociate. De altfel, vertebroplastia reprezintă o soluție optimă de tratament mai ales pentru persoanele în vârstă, dar și pentru pacienții cu patologie asociată importantă.

Comparativ cu intervențiile clasice, care presupun incizii mari și recuperare mai greoaie, vertebroplastia vine cu o serie de avantaje pentru pacienți: inciziile sunt înlocuite cu mici înțepături provocate de introducerea acului, timpul de spitalizare este scurt (o zi), riscul de complicații și infecții este redus, iar recuperarea și reintegrarea socioprofesională sunt rapide.

De asemenea, vertebroplastia are încă un avantaj major, acela că pot fi consolidate mai multe vertebre în același timp operator. În cazul în care situația o impune, în timpul intervenției se poate efectua și o biopsie vertebrală, pentru un diagnostic cât mai precis. Durata intervenției este cuprinsă între 30 de minute și o oră, în funcție de numărul vertebrelor ce necesită consolidare.

La Spitalul Clinic SANADOR, vertebroplastia se realizează în condiții de maximă siguranță în cadrul Secției de Neurochirurgie. Deoarece patologia neurochirurgicală necesită o abordare de maximă precizie și finețe, SANADOR este dotat cu tehnologii operatorii de ultimă generație. Microscoapele operatorii Zeiss Kinevo 900, din dotarea spitalului, au tehnologie integrată 4K și oferă imagini de cea mai bună calitate, ce permit neurochirurgului analiza operatorie în detaliu a structurilor anatomice și realizarea unor manevre de mare finețe.