Tratament fără bisturiu pentru litiază biliară

image

Tehnicile moderne de diagnostic și tratament permit medicilor, prin proceduri speciale de endoscopie digestivă, să intervină minim invaziv și cu o recuperare rapidă în anumite boli care, anterior, aveau o rezolvare doar prin chirurgia clasică. 

Unul dintre aceste tratamente moderne este ERCP sau colangiopancreatografia retrogradă endoscopică. Procedura realizează o evaluare a căilor biliare și pancreatice și se poate continua ca o intervenție terapeutică, prin care medicul poate extrage calculi din căile biliare, poate monta stenturi pentru drenajul căilor biliare sau al ductului pancreatic și tot la acest nivel pot fi dilatate zonele care prezintă îngustări. De asemenea, folosind această metodă, gastroenterologul poate preleva probe de țesut, prin biopsie endoscopică.

Prin metoda ERCP, medicul pătrunde în tractul digestiv superior cu ajutorul endoscopului, pornind de la nivelul cavității bucale, prin esofag, apoi în stomac și până la nivelul duodenului, unde vizualizează și accesează papila duodenală, care este locul de intrare în sistemul biliar și pancreatic. ERCP este o procedură utilizată în multe afecțiuni ale căilor biliare și pancreatice, printre care litiaza biliară și icterul mecanic obstructiv.

Acest tratament minim invaziv poate fi recomandat chiar și pacienților cu o stare de sănătate precară, devenind salvatoare în intervențiile pe ductul pancreatic și la nivelul căilor biliare pentru cazurile în care chirurgia clasică nu este aplicabilă. Procedura ERCP poate dura până la 60 de minute, timp în care pacientul este sedat. Recuperarea după intervenție este rapidă, cu respectarea indicațiilor date de medic.  

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de ERCP și de alte proceduri de endoscopie digestivă realizate de medici cu experiență îndelungată, care folosesc echipamente de ultimă generație. Acest lucru permite obținerea unor imagini de foarte bună calitate și posibilitatea de a interveni prin metoda endoscopică pentru administrarea unui tratament minim invaziv, atunci când există indicație.

La Centrul de excelență în endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca și la Spitalul Clinic SANADOR, toate procedurile de endoscopie digestivă se desfășoară cu sedare asigurată de un medic ATI, pentru confort sporit. Echipamentele utilizate sunt atent sterilizate, cu ajutorul unui sistem automatizat. Pentru anumite proceduri, la indicația medicului și în funcție de preferințele pacientului, acesta poate opta pentru o endoscopie realizată cu endoscop de unică folosință.