Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre bacteria ulcerului

1 2 jpg jpeg

Stresul, fumatul, regimul alimentar nes─ân─âtos, dar ┼či consumul ├«n exces de anumite substan┼úe antiinflamatoare cum sunt aspirina, ibuprofenul sau diclofenacul pot duce la apari┼úia ulcerului.

Aproape 80% din cazurile de ulcer gastric ┼či 90% din cele de ulcer duodenal sunt cauzate de infec┼úia cu Helicobacter pylori. Bacteria poate fi luat─â din sursele de ap─â tratate necorespunz─âtor, din alimentele neprocesate, dar ┼či pe cale oral─â, de la o persoan─â purt─âtoare.

├Än general, bacteria poate fi prezent─â ├«n organism f─âr─â simptome, ├«ns─â ├«n cazul persoanelor mai sensibile riscul de a suferi de gastrit─â sau de ulcer cre┼čte. Cum afecteaz─â organismul

Helicobacter pylori este o bacterie sub form─â de spiral─â, care afecteaz─â mucoasa gastric─â. ├Än cazul unui organism s─ân─âtos exist─â un echilibru ├«ntre cantitatea de suc secretat de stomac ┼či mucoasa gastric─â ce c─âptu┼če┼čte pere┼úii acestuia.

├Äns─â, bacteria Helicobacter pylori se lipe┼čte, datorit─â formei sale, cu u┼čurin┼ú─â de pere┼úii stomacului, unde provoac─â infec┼úii, binecunoscutele gastrite.

Acestea duc la dezechilibrul florei intestinale ┼či implicit, la ├«nl─âturarea barierei de protec┼úie ├«mpotriva acidului gastric, iar astfel este favorizat─â apari┼úia ulcerului. Netratate, aceste afec┼úiuni pot duce la complica┼úii, cea mai grav─â fiind cancerul gastric.

Mai poţi citi:

- Masajul la m├óini, leac pentru migrene ┼či ulcer

- Care sunt cauzele apariţiei ulcerului?

- Alimente permise ┼či interzise ├«n ulcer

Ce simptome ar trebui s─â te alarmeze

Simptomele care anunţă prezenţa bacteriei în organism sunt cele date de gastrită sau de ulcer, cel mai comun semn fiind durerea abdominală, în special în zona coastelor.

Durerea se accentueaz─â atunci c├ónd stomacul este gol ┼či scade ├«n intensitate dup─â ce este luat─â masa sau este administrat un medicament antiacid. Alte simptome comune care indic─â infectarea cu aceast─â bacterie sunt: arsurile, sc─âderea ├«n greutate, lipsa apetitului, balonarea, grea┼úa ┼či scaun ├«nchis la culoare.

Cum se pune diagnosticul

Pentru a determina prezen┼úa bacteriei ├«n organism, se pot face o serie de analize. Prin testarea s├óngelui se poate observa dac─â au ap─ârut anumite schimb─âri ├«n structura s├óngelui ├«n urma infest─ârii cu Helicobacter pylori. La fel de util este ┼či testul respirator. Acesta se realizeaz─â cu ajutorul unei b─âuturi pe baz─â de carbon.

Dac─â o persoan─â este infectat─â cu bacteria Helicobacter pylori organismul absoarbe moleculele de carbon ┼či le elimin─â mai t├órziu prin respira┼úie. Un aparat special m─âsoar─â con┼úinutul de carbon, ├«ndic├ónd astfel prezen┼úa bacteriei. De asemenea, ├«n stabilirea diagnosticului se mai poate realiza analiza materiilor fecale, dar ┼či endoscopia digestiv─â superioar─â.

Se trateaz─â cu antibiotice

Pentru a evita infec┼úia cu Helicobacter pylori este recomandat s─â te speli pe m├óini cu s─âpun de fiecare dat─â dup─â ce ai folosit toaleta sau ├«nainte s─â m─ân├ónci. ├Än acela┼či timp, alimentele trebuie bine sp─âlate ┼či g─âtite ├«n mod corespunz─âtor, iar apa trebuie consumat─â doar din surse verificate.

De┼či este comun─â, bacteria este destul de greu de ├«ndep─ârtat, fiind necesare anumite scheme de tratament. ├Än cele mai multe cazuri, tratamentul const─â ├«n combina┼úii de antibiotice, ┼či medicamente care s─â reduc─â nivelul acidului gastric din stomac, pentru ca antibioticele s─â-┼či fac─â efectul.

Sfatul Click S─ân─âtate! Copiii sunt cei mai predispu┼či infec┼úiei cu bacteria Helicobacter pylori, deoarece intr─â ├«n contact cu tot felul de bacterii, mai ales c├ónd sunt ├«n parc, la joac─â. A┼čadar, este recomandat s─â ai grij─â ca micu┼úul s─â se spele pe m├óini cu ap─â ┼či cu s─âpun dup─â ce intr─â ├«n cas─â.

Dr. Daniela Cristea, medic primar gastroenterolog

Clinica Gastroenetero Medical, Tecuci

Contractarea infec┼úiei cu Helicobacter pylori se produce ├«n copil─ârie, iar calea de transmitere este fecal-oral─â, oral-oral─â ┼či, posibil, hidric─â (prin consumul de ap─â). Aproape 50% din popula┼úia globului ┼či peste 60% din popula┼úia Rom├óniei este infectat─â cu aceast─â bacterie, dar numai 10% face ulcer.

Infec┼úia se poate contracta ┼či ├«n perioada adult─â, mai ales ├«n ┼ú─ârile dezvoltate din punct de vedere al condi┼úiilor de igien─â ┼či ├«ngrijire, transmiterea ├«n copil─ârie, la aceast─â categorie, fiind mai mic─â. Infec┼úia se dezvolt─â mai u┼čor la membrii aceleia┼či familii ┼či la persoanele institu┼úionalizate, explica┼úia const├ónd ├«n transmiterea mai u┼čoar─â.