Tot ce trebuie să ştii ca să te laşi de fumat
Terapii de substituire a nicotinei
„Regula de aur pentru a te lăsa de fumat este o combinaţie între medicină şi consiliere", spune Yvonne Hunt, director de program la Institutul Naţional de Cancer al Statelor Unite, scrie Business Insider. Mulţi fumători devin dependenţi de nicotină, după care se confruntă cu sevrajul când încearcă să renunţe. Produsele de substituire ale nicotinei pot fi de ajutor, iar Yvonne Hunt le consideră eficiente pentru cei care fumează 10 sau mai multe ţigări pe zi. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor sevrajului prin degajarea de nicotină în organism. Terapiile de substituire a nicotinei pot avea formă de plasturi, gume, tablete, inhalatori, spray-uri nazale. Potirvit specialistului, aceste produse sunt în mod special eficiente când sunt combinate. Un farmacist, doctor sau consilier te poate ajuta să determini exact în ce fel să foloseşti aceste produse în mod sigur şi eficient. Produse fără nicotină Denumirile generice pentru produsele care nu conţin nicotină sunt vareniclina şi bupropiona. Acestea trebuie prescrise de un medic. Ele acţionează asupra neurotransmiţătorilor din creier pentru a bloca anumite sisteme de recompensă, inclusiv efectele de recompensă ale nicotinei.
„Dacă cineva le foloseşte când vrea să renunţe la fumat şi fumează o ţigară, nu va simţi aceeaşi plăcere ca în cazul în care nu ar lua aceste medicamente", explică Hunt. Potrivit acesteia, acest lucru ajută la reducerea poftei şi a dorinţei de a fuma.
Din punctul de vedere al cercetărilor ştiinţitfice şi al testelor clinice, acestea nu sunt considerate „tratamente bazate pe dovezi", potrivit lui Yvonne Hunt.
Cât despre ţigările electronice, folosite destul de mult în locul modalităţilor tradiţionale de a renunţa la fumat, „nu numai că nu ştim dacă au succes, dar nici măcar nu cunoaştem suficient despre ele pentru a şti dacă sunt sigure sau nu". Sfatul specialistului este limitarea la metodele care s-au dovedit eficiente pentru a-i ajuta pe fumători să renunţe la viciu: terapii de înlocuire a nicotinei, vareniclina, bupropiona şi consilerea.
Recomandarea de a alege o combinaţie între medicamente şi consiliere pentru a renunţa la fumat este dovedită şi de statistici. Potrivit datelor Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Publice de Stat din SUA, rata estimată de renunţat la fumat în cadrul celor care au folosit doar medicamente este de 22 la sută, în timp ce în cazul celor care au apelat şi la medicamente şi la consiliere rata a sărit la aproximativ 28 la sută.
Orice modalitate de consiliere pe care o alegi, rezultatele apar în funcţie de cât efort depui, dar şi de câtă susţinere primeşti, mai menţionează Hunt.