Terapii moderne pentru fibromul uterin

1 2 jpg jpeg

Fibromul uterin se dezvoltă dintr-o singură celulă uterină, care începe să se dividă anormal, ajungând să formeze un grup mare de celule, de consistenţă dură, ca de cauciuc, şi care ia forma unei mingi.

Nu se cunosc cu certitudine cauzele apariţiei tumorii, printre factorii implicaţi fiind anticoncepţionalele şi kilogramele în plus. Dimensiunile fibromului uterin variază, de la foarte mici la foarte mari, în unele cazuri putând avea greutatea unui făt de 7 luni. Pot apărea în acelaşi timp mai multe formaţiuni tumorale, riscul fiind de 3 ori mai mare la femeile care nu au născut.

În funcţie de localizare, pot fi fibroame subseroase, care s-au dezvoltat pe uter, intramurale, situate în peretele uterului sau submucoase, care au crescut sub endometru, în interiorul uterului. INFO: În ultimii ani, se utilizează tehnici eficiente în tratamentul fibromului, precum mioliza sau ablaţia cu ajutorul laserului, care se bazează pe distrugerea fibromului din interior. Această tehnică inhibă „hrănirea“ tumorii cu sânge. Embolizarea blochează arterele care hrănesc tumoarea Rezultate bune în tratamentul fibromului uterin are embolizarea. Intervenţia se efectuează sub anestezie locală, cu ajutorul angiografului, prin introducerea unui tub subţire, din plastic (cateter), într-o arteră de la nivelul braţului. Vasele de sânge care alimentează cu sânge fibromul se vor închide cu un material special, iar tumoarea ajunge să se resoarbă treptat.

Această tehnică este recomandată femeilor care vor să-şi păstreze uterul intact, iar ovarele să aibă activitate normală. Embolizarea redă fertilitatea femeilor care nu pot rămâne însărcinate din cauza existenţei unuia sau a mai multor fibroame. Acestea pot fi îndepărtate simultan cu prilejul aceleiaşi intervenţii de embolizare.

De asemenea, dacă există alergie severă la iod, substanţa de contact, în sarcină şi dacă sunt alte tumori dar de natură malign la nivelul uterului şi al ovarelor nu se recomandă emobilizarea.

Doctorul Horaţiu Haradja, medic specialist de obstetrică- ginecologie la Donna Medical Center din Bucureşti este de părere că terapia cu ultrasunete cu frecvenţă înaltă (HIFU) este, poate, cea mai sigură opţiune de îndepărtare a fibromului.

Terapia constă în distrugerea ţesutului tumoral prin supraîncălzirea acestuia. Tratamentul cu ultrasunete focalizate de înaltă frecvenţă este o tehnologie nouă pentru îndepărtarea fibroamelor uterine. Această procedură 100% non-invazivă scuteşte organele de efecte colaterale nedorite şi nu necesită anestezie generală. În plus, prin tratamentul HIFU sunt excluse pierderile de sânge şi stresul postoperator.

Înainte să accepţi opţiunea medicului de a fi supusă unei histerectomii, obţine şi o a doua opinie medicală. Intervenţia constă în extirparea uterului în totalitate şi necesită chirurgie abdominală, vaginală şi/sau laparoscopică.

În unele cazuri se poate efectua doar miomectomie. Această intervenţie chirurgicală constă în extirparea doar a fibromului, cu conservarea restului uterului şi reprezintă opţiunea cea mai bună pentru femeile care doresc copii.

Fibromul uterin poate fi tratat şi cu medicamente pe bază de hormoni. Acestea sunt menite să amelioreze simptomele şi să reducă sângerările, dar nu reprezintă un tratament definitiv pentru fibroamele uterine. Aceste medicamente întrerup ciclul menstrual, scad nivelul de estrogen, previn ovulaţia şi reduc în dimensiune fibromul. Însă dau stări de greaţă, cefalee şi iritabilitate.

De obicei, fibromul nu prezintă simptome care să trimită femeia la medic, dar când tumoarea se măreşte apare senzaţia de greutate în partea inferioară a abdomenului.

Când survin sângerările abundente şi prelungite înseamnă că tumoarea este deja prea mare. Şi durerile în timpul actului sexual pot fi un simptom de luat în considerare. Nu ignora nici disconfortul creat de abdomenul balonat, constipaţia sau nevoia de a urina frecvent.