Sfaturi pentru a elimina uşor pietrele la rinichi

1 2 jpg jpeg

Este vorba despre litotriţie, o procedură care foloseşte undele de şoc, şi care este indicată pentru eliminarea calculilor renali sub doi centimetri. Procedura se realizează sub anestezie, cu control ecografic şi durează aproximativ 45 de minute. Undele de şoc sparg calculii în fragmente mai mici, asemănătoare unor grăunţe de nisip, eliminate apoi prin urină în următoarele zile.

Litrotiţia: cum se realizează intervenţia

Înainte de a recurge la litotriţie, este nevoie de administrarea unor medicamente împotriva durerii şi de sedare, după care pacientul este poziţionat pe masa de litotriţie în funcţie de localizarea calculului, astfel încât generatorul undelor de şoc să „ţintească” piatra care urmează să fie fragmentată.

Este nevoie de până la 3000 de impulsuri pentru a obţine spargerea calculului în fragmente mici. În acest timp, pacientul simte la locul în care aparatul vine în contact cu pielea, mici înţepături. Litotriţia este, în general, bine tolerată de toţi pacienţii, însă există riscul să apară mici vânătăi pe abdomen sau urină cu sânge. În mod normal, aceste simptome ar trebui să dispară după câteva zile.

Ce analize trebuie să mai faci

Înainte de litotriţie, sunt indicate analize medicale, printre care hemoleucograma, probe de coagulare, EKG, sumar de urină, urocultură şi ecografie. După două săptămâni, pacientul urmează să revină la consult, pentru evaluare, când i se indică alte analize, precum cele de urină, radiografie renală şi ecografie.

În ziua precedentă litotriţiei, pacientul trebuie să consume alimente uşoare şi să nu ia masa după ora 22.00, iar în ziua efectuării intervenţiei, nu se va consuma nimic la micul-dejun. În cazul în care se urmează un tratament medicamentos, se iau pastilele în mod obişnuit, cu o cantitate mică de apă, iar cei care îşi administrează insulină, nu trebuie să facă doza de dimineaţă.

Intervenţia nu este indicată tuturor persoanelor

Litotriţia nu este recomandată persoanelor cu infecţie urinară acută, obstrucţii ale căilor urinare, chisturi sau alte tumori la rinichi, malformaţii ale rinichilor, calculi de peste doi centimetri, boli cu risc de sângerare, pacemaker cardiac permanent, antecedente de tulburări ale ritmului inimii şi celor cu tensiune peste 180/100 mmHg.

De asemenea, nu este indicată nici persoanelor obeze, la care nu se poate vizualiza la ecografie calculul, din cauza grosimii stratului adipos din jurul rinichilor. Gravidele nu trebuie să efectueze litotriţie, din cauză că există riscul de rănire a fătului.