Sfaturi pentru a elimina u┼čor pietrele la rinichi

1 2 jpg jpeg

Este vorba despre litotri┼úie, o procedur─â care folose┼čte undele de ┼čoc, ┼či care este indicat─â pentru eliminarea calculilor renali sub doi centimetri. Procedura se realizeaz─â sub anestezie, cu control ecografic ┼či dureaz─â aproximativ 45 de minute. Undele de ┼čoc sparg calculii ├«n fragmente mai mici, asem─ân─âtoare unor gr─âun┼úe de nisip, eliminate apoi prin urin─â ├«n urm─âtoarele zile.

Litrotiţia: cum se realizează intervenţia

├Änainte de a recurge la litotri┼úie, este nevoie de administrarea unor medicamente ├«mpotriva durerii ┼či de sedare, dup─â care pacientul este pozi┼úionat pe masa de litotri┼úie ├«n func┼úie de localizarea calculului, astfel ├«nc├ót generatorul undelor de ┼čoc s─â ÔÇ×┼úinteasc─âÔÇŁ piatra care urmeaz─â s─â fie fragmentat─â.

Este nevoie de până la 3000 de impulsuri pentru a obţine spargerea calculului în fragmente mici. În acest timp, pacientul simte la locul în care aparatul vine în contact cu pielea, mici înţepături. Litotriţia este, în general, bine tolerată de toţi pacienţii, însă există riscul să apară mici vânătăi pe abdomen sau urină cu sânge. În mod normal, aceste simptome ar trebui să dispară după câteva zile.

Ce analize trebuie s─â mai faci

├Änainte de litotri┼úie, sunt indicate analize medicale, printre care hemoleucograma, probe de coagulare, EKG, sumar de urin─â, urocultur─â ┼či ecografie. Dup─â dou─â s─âpt─âm├óni, pacientul urmeaz─â s─â revin─â la consult, pentru evaluare, c├ónd i se indic─â alte analize, precum cele de urin─â, radiografie renal─â ┼či ecografie.

├Än ziua precedent─â litotri┼úiei, pacientul trebuie s─â consume alimente u┼čoare ┼či s─â nu ia masa dup─â ora 22.00, iar ├«n ziua efectu─ârii interven┼úiei, nu se va consuma nimic la micul-dejun. ├Än cazul ├«n care se urmeaz─â un tratament medicamentos, se iau pastilele ├«n mod obi┼čnuit, cu o cantitate mic─â de ap─â, iar cei care ├«┼či administreaz─â insulin─â, nu trebuie s─â fac─â doza de diminea┼ú─â.

Intervenţia nu este indicată tuturor persoanelor

Litotri┼úia nu este recomandat─â persoanelor cu infec┼úie urinar─â acut─â, obstruc┼úii ale c─âilor urinare, chisturi sau alte tumori la rinichi, malforma┼úii ale rinichilor, calculi de peste doi centimetri, boli cu risc de s├óngerare, pacemaker cardiac permanent, antecedente de tulbur─âri ale ritmului inimii ┼či celor cu tensiune peste 180/100 mmHg.

De asemenea, nu este indicată nici persoanelor obeze, la care nu se poate vizualiza la ecografie calculul, din cauza grosimii stratului adipos din jurul rinichilor. Gravidele nu trebuie să efectueze litotriţie, din cauză că există riscul de rănire a fătului.