Recuperarea după operaţia de hernie de disc

1 2 jpg jpeg

9 din 10 persoane suferă cel puţin o dată de dureri insuportabile de spate, de unde rezultă incidenţa destul de mare a apariţiei bolii. Hernia de disc a devenit o problemă tot mai des întâlnită în societatea modernă.

Pe m─âsur─â ce medicina a evoluat, interven┼úiile chirugicale care se recomand─â pentru aceast─â problem─â sunt tot mai pu┼úin invazive ┼či presupun o recuparare mai rapid─â. Important este de ┼čtiut c─â succesul opera┼úiei depinde ├«n mare m─âsur─â de recuperarea postoperatorie.

Gimnastica medical─â, parte din planul de recuperare

Ceea ce trebuie s─â ┼čtie persoana care trece printr-o opera┼úie de hernie de disc este c─â recuperarea este personalizat─â pentru fiecare caz ├«n parte. Important este ca pacientul s─â p─âstreze leg─âtura ├«n tot acest timp at├ót cu medicul chirurg, c├ót ┼či cu cel de recuperare ┼či cu kinetoterapeutul.

├Än multe din cazuri, planul de recuperare cuprinde sedin┼úe de kinetoterapie, de hidrokinetoterapie, proceduri de fizioterapie (electrostimulare) ┼či masaj. Scopul acestora este de a tonifia treptat, sub ├«ndrumarea specialistului, musculatura spatelui, de a stabiliza coloana vertebral─â ┼či de a cre┼čte rezisten┼úa organismului.

Pentru că este posibil ca pe perioada recuperării persoana să mai aibă dureri, este bine să se respecte perioada de repaus la pat, dacă indicaţia medicului presupune acest lucru.

Trebuie să faci modificări în stilul de viaţă

Pe l├óng─â planul de recupererare postperatoriu pe care ├«l realizezi al─âturi de kinetoterapeut, important este s─â faci unele schimb─âri ce ┼úin de stilul de via┼ú─â. Rolul acestora este de a ajuta organismul s─â-┼či revin─â ├«ntr-un timp mai scurt, dar ┼či de a preveni apari┼úia durerilor ├«n zona spatelui.

Printre modificările indicate se numără: alegerea unui scaun, fotoliu cu un spătar mai ridicat (cele mai joase cresc presiunea asupra spatelui), evitarea în primele luni după operaţie a ridicării de greutăţi, inclusiv când vine vorba de purtarea unui rucsac.

Chiar ┼či banala pozi┼úie de picior peste picior poate afecta spatele, c├ót ┼či ligamentele de la nivelul picioarelor. De ajutor este ca pacientul s─â nu fac─â efort, dar ┼či s─â evite frigul ┼či umezeala.

Se poate recomanda tratamentul balnear

├Än unele cazuri, medicul poate s─â indice ┼či cura balnear─â ca partea a recuper─ârii dup─â opera┼úia de hernie de disc. Scopul tratamentului balnear este de a ├«ncetini procesul degenerativ, de a fluidiza circula┼úia sangvin─â local─â ┼či general─â, dar ┼či de a ameliora sau a men┼úine mobilitatea articular─â (┼či a for┼úei musculare).

Cel mai des sunt recomandate tratamentele cu ape termale algominerale, s─ârate concentrate, sulfuroase s─ârate ┼či ape sulfuroase termale. Beneficii ├«n cazul recuper─ârii postoperatorii aduce ┼či terapia cu n─âmol.