Recuperarea după operaţia de hernie de disc

1 2 jpg jpeg

9 din 10 persoane suferă cel puţin o dată de dureri insuportabile de spate, de unde rezultă incidenţa destul de mare a apariţiei bolii. Hernia de disc a devenit o problemă tot mai des întâlnită în societatea modernă.

Pe măsură ce medicina a evoluat, intervenţiile chirugicale care se recomandă pentru această problemă sunt tot mai puţin invazive şi presupun o recuparare mai rapidă. Important este de ştiut că succesul operaţiei depinde în mare măsură de recuperarea postoperatorie.

Gimnastica medicală, parte din planul de recuperare

Ceea ce trebuie să ştie persoana care trece printr-o operaţie de hernie de disc este că recuperarea este personalizată pentru fiecare caz în parte. Important este ca pacientul să păstreze legătura în tot acest timp atât cu medicul chirurg, cât şi cu cel de recuperare şi cu kinetoterapeutul.

În multe din cazuri, planul de recuperare cuprinde sedinţe de kinetoterapie, de hidrokinetoterapie, proceduri de fizioterapie (electrostimulare) şi masaj. Scopul acestora este de a tonifia treptat, sub îndrumarea specialistului, musculatura spatelui, de a stabiliza coloana vertebrală şi de a creşte rezistenţa organismului.

Pentru că este posibil ca pe perioada recuperării persoana să mai aibă dureri, este bine să se respecte perioada de repaus la pat, dacă indicaţia medicului presupune acest lucru.

Trebuie să faci modificări în stilul de viaţă

Pe lângă planul de recupererare postperatoriu pe care îl realizezi alături de kinetoterapeut, important este să faci unele schimbări ce ţin de stilul de viaţă. Rolul acestora este de a ajuta organismul să-şi revină într-un timp mai scurt, dar şi de a preveni apariţia durerilor în zona spatelui.

Printre modificările indicate se numără: alegerea unui scaun, fotoliu cu un spătar mai ridicat (cele mai joase cresc presiunea asupra spatelui), evitarea în primele luni după operaţie a ridicării de greutăţi, inclusiv când vine vorba de purtarea unui rucsac.

Chiar şi banala poziţie de picior peste picior poate afecta spatele, cât şi ligamentele de la nivelul picioarelor. De ajutor este ca pacientul să nu facă efort, dar şi să evite frigul şi umezeala.

Se poate recomanda tratamentul balnear

În unele cazuri, medicul poate să indice şi cura balneară ca partea a recuperării după operaţia de hernie de disc. Scopul tratamentului balnear este de a încetini procesul degenerativ, de a fluidiza circulaţia sangvină locală şi generală, dar şi de a ameliora sau a menţine mobilitatea articulară (şi a forţei musculare).

Cel mai des sunt recomandate tratamentele cu ape termale algominerale, sărate concentrate, sulfuroase sărate şi ape sulfuroase termale. Beneficii în cazul recuperării postoperatorii aduce şi terapia cu nămol.