Primul ajutor în caz de entorsă

1 2 jpg jpeg

Cunoaşterea şi aplicarea unor măsuri şi proceduri simple de prim ajutor în caz de entorsă, în momentul accidentului, pot reduce consecinţele şi pot chiar salva vieţi.

Primul ajutor în caz de entorsă – imobilizează membrul afectat într-o poziţie în care durerea nu se mai simte

Primul ajutor în caz de entorsă este foarte important. Uite care sunt paşii pe care trebuie să-i faci dacă cineva trece printr-o astfel de situaţie. Imobilizează membrul care prezintă dureri într-o poziţie în care acestea nu mai sunt resimţite. Acest lucru se poate face prin bandajarea zonei respective, cât mai gros posibil, în aşa fel încât articulaţia să fie blocată. Prin această procedură oasele nu se vor mai deplasa.

Dacă cel care trece printr-o astfel de situaţie are dureri foarte mari, este indicat ca la nivelul zonei lezate să aplici o pungă cu gheaţă. Aceasta îl va ajuta să se simtă mai bine pentru că durerea va fi mult mai mică. În plus, procedând în acest mod se va preveni o eventuală tumefiere.

După ce s-a imobilizat partea traumatizata, se poate pune o atelă care are ca scop imposibilitatea efectuării mişcărilor la nivelul articulaţiilor. Bandajul se va face peste atelă.

După ce ai acordat primul ajutor în caz de entorsă, mergi cu persoana în cauză la un spital pentru a-l vedea un specialist

După ce se fixează capătul pansamentului, următorul pas pe care-l faci este să imobilizezi membrul persoanei rănite. În situaţia în care traumatismul este la nivelul cotului sau al umărului, foloseşte un batic ori un fular, o faşă sau un cordon pentru menţinerea membrului într-o poziţie care să-i fie cât se poate de confortabilă victimei.

După ce ai acordat primul ajutor în caz de entorsă este obligatoriu ca persoana rănită să meargă să fie văzut de un medic. Doar în urma unui consult de specialitate şi a unei radiografii, se va putea pune diagnosticul corect. Astfel, se poate interveni chirurgical sau membrul traumatizat poate fi pus în bandaj ghipsat.

Statisticele ne arată că în 90% din cazuri pacienţii nu apelează la un medic atunci când suferă o leziune de acest tip. Însă, specialiştii ne avertizează că nu trebuie sărit acest pas, deoarece situaţia se poate agrava.

Cea mai cunoscută, dar şi cea mai utilizată metodă de prim-ajutor în cazul unei entorse– folosită în momentul de faţă este aşa-numita metodă R.I.C.E.. Acronimul provine din limba engleză: rest (odihnă, repaus), ice (gheaţă), compression (compresie), elevate (ridicare).