Opţiuni de tratament pentru monturi

1 2 jpg jpeg

Principalul factor favorizant al monturilor (Hallux Valgus) este este purtarea încălţărilor cu vârf îngust şi a tocurilor, de aceea bărbaţii sunt mai puţin afectaţi. Această problemă era rar întâlnită până în secolul al XIX-lea, când acest tip de încălţăminte a început să fie purtat pe scară largă.

Persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale, de laxitate articulară crescută şi cele care au platfus au o predispoziţie mai ridicată pentru a dezvolta această diformitate.

Simptome monturi:

-Monturile sunt însoţite de durere

O dată apărută, diformitatea avansează. „Capul osului de la baza degetului mare (osul metatarsian) deviază din ce în ce mai mult spre interior -creşterea montului- în timp ce degetul mare este împins din ce în ce mai mult către degetele mici, pe care ajunge, în timp să le «încalece», explică medicul specialist în ortopedie şi traumatologie Codrin Huszar.

Din cauză că părţile moi sunt comprimate între capul osului de la baza degetului mare şi încălţămintea strâmtă, acestea se inflamează frecvent: se înroşesc, devin foarte dureroase.

Din cauza diformităţii, presiunile se distribuie inegal şi, cu trecerea timpului, în zonele de presiune crescută, ca dde exemplu în dreptul montului sau pe talpă, la baza degetelor mici apar calozităţi (bătături) dureroase.

Opţiuni de tratament pentru monturi:

-Monturile pot fi corectate chirurgical

Durerile pot fi ameliorate cu antiinflamatoare, la recomandarea medicului. De asemenea, acesta îţi poate recomanda şi unguente, pentru ameliorarea inflamţiilor.

Singurul tratament care poate corecta diformitatea şi poate preveni agravarea monturilor este corecţia chirurgicală a piciorului.

Restul metodelor, şi anume tratamentul medicamentos, fizioterapia, purtarea diferitelor dispozitive care ţin degetul mare într-o poziţie corectată, nu pot decât să amelioreze durerile, pe moment, sau să întârzie evoluţia problemei, potrivit medicului Codrin Huszar. Persoanele care trec printr-o operaţie trebuie să evite efortul fizic, cel puţin o lună de zile după operaţie. Dr. Codrin Huszar, medic specialist ortoped, traumatolog, Spitalul Sanador, Bucureşti

Tratamentul chirurgical este indicat doar când diformitatea creează probleme cu purtarea pantofilor sau când devine dureroasă, şi nu pe criterii estetice. Cu cât este făcută mai devreme, cu atât corecţia este mai uşoară şi cu efect de durată. În fazele incipiente, există metode de tratament minim invazive (incizie de 5 mm, fără cicatrici).

Majoritatea tehnicilor moderne permit mersul cu sprijin pe piciorul operat imediat după operaţie (după ce se remite anestezia, cu ajutorul unei sandale ortopedice). Intervenţiile moderne sunt nedureroase sau cu dureri minime.

Sfat: Persoanele care au monturi trebuie să evite să stea în picioare pentru o perioadă îndelungată.