Obiceiuri care-ţi subminează tratamentul cu insulină

1 2 jpg jpeg

Uiţi să-ţi verifici glicemia

Verificarea glicemiei în mod regulat te ajută să ştii cum răspunde organismul la medicamente şi dietă, ceea ce-ţi permite să faci schimbările de care e nevoie pentru a ajunge la o valoare normală.

Dacă, din diverse motive, nu obişnuieşti să-ţi urmăreşti nivelul de glucoză din sânge, medicul diabetolog nu va putea să determine cu exactitate cantitatea de insulină de care ai nevoie. De asemenea, rişti să te confrunţi, pe termen lung, cu anumite complicaţii: boli renale, oculare sau cardiovasculare.

Pont

Fixează o alarmă la telefonul mobil sau la ceasul deşteptător, pentru a te anunţa când trebuie să verifici glicemia sau să-ţi administrezi insulina.

Renunţi la una dintre mese

Dacă preferi să rezolvi ceva ce ai de făcut în loc să mănânci sau mănânci prea puţin, pe fugă, este posibil ca nivelul glicemiei să crească destul de mult. Şi alegerile privind dieta influenţează nivelul de glucoză din sânge. Alimentele nepotrivite celor cu diabet, precum băuturile sau fructele dulci, alimente care conţin carbohidraţi. Optează pentru sursele de fibre, ca leguminoasele sau cerealele integrale, carne slabă, grăsimi sănătoase, pentru a-ţi păstra echilibrul glicemiei.

Bei prea puţine lichide

Nu doar ceea ce mănânci influenţează nivelul glicemiei, ci şi cantitatea de lichide pe care o primeşti zilnic. Hidratarea ajută rinichii să elimine glucoza în exces din sânge. De asemenea, creşte eficienţa tratamentului cu insulină, ajutând medicamentul să ajungă mai repede la ţesuturile şi celulele care au nevoie de el.

Ştiai că…

…dacă slăbeşti măcar 5 kilograme ai şanse mai mari să ţii sub control diabetului şi să reduce glicemia?

Te stresezi din orice

Sănătatea mental joacă un rol important în păstrarea unui nivel normal al glicemiei. Stresul atrage eliberarea de hormon cortizol care, în cantitate mare, poate să obilizeze un nivel ridicat de insulină în sânge. E posibil ca doza obişnuită de insulină, în cazul celor care suferă de diabet zaharat de tip 1, poate fi mai puţin eficientă dacă eşti stresat.

Ţi-e greu să te laşi de fumat

Pe lângă faptul că diabetul de tip 2 apare mai des la cei care fumează, dacă suferi deja de diabet ai şanse mai mici să controlezi boala şi să găseşti doza potrivită de insulină. Fumatul creşte glicemia şi poate duce la rezistenţă la insulină sau inflamaţii cronice.