O plimbare pe zi previne osteoporoza

1 2 jpg jpeg

Oasele continuă să crească până în jurul vârstei de 35 de ani, după care procesul se inversează şi se pierd cantităţi mici de os încetul cu încetul, în fiecare an. Acest proces e accelerat de instalarea menopauzei şi de înaintarea în vârstă.

Mişcarea regulată ajută la formarea unor oase puternice. Pentru a-şi păstra mineralele, oasele trebuie să fie presate, tracţionate, împinse sau răsucite. Prin urmare, lucrul de care aveţi nevoie e o plimbare de cel puţin 30 de minute în fiecare zi. E vorba despre un gest la îndemâna oricui. Ieşiţi la plimbare în parc, iar dacă aveţi noroc de o zi însorită, prelungiţi excursia, deoarece soarele ajută la fixarea calciului în oase.

În condiţiile unui aport excesiv de proteine animale, organismul nu acumulează calciu, ci îl pierde. Calciul din oase e folosit pentru a neutraliza efectele toxice ale sulfaţilor şi fosfaţilor din produsele de origine animală.

De aceea e bine să includeţi în alimentaţie proteine de origine vegetală (soia, migdale, alune, cereale integrale, fasole, mazăre, spanac, mazăre galbenă, mere), cu un aport important de calciu şi vitamine. Folosiţi sare de mare, grunjoasă, în loc de sare fină şi ultrafină, care sărăceşte corpul de numeroase microelemente.

Evitaţi aşa-numiţii consumatori de calciu: ţigări, cafea, alcool, carne roşie, dulciuri rafinate. Înlocuiţi-le cu o băutură preparată din apă, miere şi scorţişoară, sucuri preparate în casă din fructe proaspete şi consumaţi la fiecare masă o salată din legume proaspete: varză, ardei, sfeclă, ridichi.

Dacă nu puteţi renunţa la energizantul din fiecare dimineaţă, alegeţi cafeaua de orz, care vă va asigura un nivel de energie ridicat, fără a fura din rezervele de calciu ale organismului.

Click!spune

Majoritatea oamenilor nu-şi dau seama că ceva nu e în regulă cu oasele lor decât când ceva se rupe. Osteoporoza îşi anunţă prezenţa prin scăderea în înălţime din cauza încovoierii spatelui şi prin fracturi osoase. Dacă aveţi risc crescut, puteţi efectua un test de determinare a densităţii şi grosimii osoase.

Mai multe sfaturi găsiţi pe www.florentina.ro