Metode de albire a dinţilor! Cum să ai dantură ca în reviste
Pe de altă parte, multe persoane apelează la tot felul de metode naturale, acasă care nu sunt tocmai benefice danturii. Dr Florina Tudorache, medic dentist, explică pe larg care sunt procedeele prin care putem avea o dantură strălucitoare. Obiceiurile zilnice, igiena necorespunzătoare, alimentaţia nesănătoasă, moştenirea genetică şi evitarea vizitelor la medicul dentist îţi pot afecta atât dinţii, cât şi gingiile.
”Toate tratamentele de albire a dinţilor acasă sau la cabinet au la bază peroxidrul de hidrogen sau peroxidrul de carbamidă, dar în concentraţii diferite. Eu recomand pacientului să meargă la cabinetul medical pentru a alege împreună cu medicul un tratament întrucât trebuie evaluată starea generală a dinţilor, să nu avem carii sau gingivită. O tehnică simplă este cea cu 38% concentraţie de peroxid de hidrogen, se aplică un gel care protejează gingia pentru a nu provoca o arsură sau dacă încercăm acasă trebuie să folosim nişte gutiere speciale pentru protecţia gingiilor.
Bicarbonatul, acidul citric, lămâia sau sarea de bucătărie sunt metode de albire folosite acasă şi dacă se insistă o perioadă îndelungată trebuie să avem grijă la smalţul dentar pentru că vor provoca micro abrazuri şi micro fisuri. Acidul ascorbic din lămâie dăunează smalţului pe termen lung. Apar nişte abraziuni, nişte puncte în care vedem clar că a avut loc un atac acid. Apelăm la albire când avem dinţii închişi de culoare, însă când avem melogeneză imperfectă sau administrare de tetraciclină tehnicile de albire nu vor da rezultatele pe care pacienţii şi le doresc”.
Trucuri pentru albirea dinţilor
Prepară o pastă din căpşuni
Căpşunile pot ajuta la sănătatea dentară deoarece conţin o enzimă numită acid malic şi vitamina C. Astringentul din aceste fructe elimină petele de suprafaţă, iar vitamina C curăţă placa. Zdrobeşte într-un vas 4 căpşuni, apoi adaugă o linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu şi amestecă bine. Periază dinţii cu acest amestec o dată sau de 2 ori pe săptămână.
Spală-te pe dinţi cu oţet de mere
Pune într-un bol o lingură de ulei de măsline extravirgin şi o linguriţă de oţet de mere. Spală-te pe dinţi cu această compoziţie o dată pe săptămână. Nu folosi prea des acest remediu deoarece otetul poate afecta smalţul dinţilor.
Mănâncă mere
Atunci când sunt consumate constant, merele curăţă dinţii şi îi fac mai strălucitori. Mestecarea lor îndepărtează excesul de alimente şi bacteriile din cavitatea bucală. De asemenea, merele conţin acid malic, substanţă întâlnită şi în căpşuni, care poate îndepărta petele superficiale şi depunerile.
Ulei de cocos, pentru o dantură sănătoasă
Uleiul de cocos poate fi folosit ca pastă de dinţi pentru o dantură mai albă şi mai sănătoasă. Acesta se ţine în gură timp de 20 de minute pe zi, înainte de masă, pentru eliminarea plăcii.
De asemenea, s-a constatat că uleiul de cocos este eficient împotriva bacteriilor de tip Streptococcus mutans, care contribuie la apariţia de carii şi boli gingivale, astfel încât poate aduce beneficii sănătăţii orale.