Laserul vindecă rapid ochii îmbătrâniţi

1 2 jpg jpeg

Îmbătrânirea vederii reprezintă un proces natural, iminent, care se manifestă în principal prin sclerozarea structurii cristalinului, ne-a explicat doctorul oftalmolog Ozana Moraru, de la clinica Oculus, din Capitală. Astfel poate fi definită cataracta „obişnuită“. Însă există şi cataracta traumatică, afecţiune determinată de lovituri la nivelul ochilor.

Cataracta poate apărea şi din cauza inflamaţiilor oculare sau a consumului îndelungat de medicamente care conţin cortizon (în acest caz, boala se numeşte cataractă cortizonică). De asemenea, poate apărea cataracta congenitală, care este determinată de factori genetici. Vederea scade treptat

Care sunt semnele care indică instalarea cataractei? Cel mai important simptom este vederea în ceaţă, în mod permanent, nu trecător. Urmează scăderea vederii din ce în ce mai accentuată, până la pierderea totală a acuităţii vizuale pe ochiul la care s-a instalat cataracta.

Important: Există o formă de cataractă, numită „miopigenă“, care se manifestă prin „scurtarea vederii“, mai precis pacientul nu mai vede bine la distanţă. Este posibil să se întâmple ca pacientul care avea nevoie de ochelari pentru citit să spună că i-a revenit vederea. Este un simptom fals, de fapt, acesta este debutul unei cataracte miopigene.

Cataracta, ca orice altă boală, trebuie tratată la timp. Operaţia dă rezultate bune în orice stadiu, dar cu cât se amână, cu atât recuperarea este mai dificilă, iar vindecarea poate dura mai mult.

De evitat: În unele cazuri, când o cataractă este lăsată prea mult „să se coacă“ poate duce la complicatii severe, spre exemplu cataracta hipermatură complicată, cu glaucom secundar facotoxic. Acest lucru înseamnă că apare o formă de glaucom, care scade şansele pacientului de a se recupera complet după operaţie. Mai mult, există posibilitatea de a pierde vederea ireversibil.

Mai poţi citi şi:

- Nu amâna operaţia de cataractă!

- Tratament nou pentru cataractă, disponibil şi în România

- Legumele colorate te feresc de cataractă

De la operaţia clasică…

Odată diagnosticată cataracta, se recomandă intervenţia chirurgicală potrivită pentru fiecare caz în parte. Până nu demult, operaţia se efectua manual, printr-o incizie/ tăietură a ochiului foarte mare, de 8-10 mm, incizie care trebuie suturată cu 6-10 fire. Acest lucru implică, pe lângă riscuri mult mai mari de infecţie şi/sau de hemoragie, o vindecare mult mai lentă.

Din păcate, după o astfel de intervenţie, pacientul poate dezvolta astigmatism. Acest tip de intervenţie, executată exclusiv manual se mai foloseşte încă, iar preţul este considerabil mai mic. Riscurile sunt însă importante.

Tehnologia în ceea ce priveşte tratamentul cataractei a progresat. Operaţia clasică a fost înlocuită de tratamentul cataractei prin facoemulsificarea cu ultrasunete. Adică se efectuează o microincizie, mai mică de 1,8 mm, şi se aspiră cu ajutorul ultrasunetelor cataracta fragmentată.

Intervenţia se efectuează într-un cadru închis, mult mai sigur impotriva infecţiilor. Recuperarea vederii se produce la câteva ore după intervenţie.

O altă tehnică, cea mai nouă în domeniu, este intervenţia chirurgicală realizată cu ajutorul laserului. Dispozitivul cu laser oferă pacienţilor siguranţă sporită şi reducerea disconfortului de după operaţie. Printre cele mai importante avantaje ale acestui tip de laser, numit „Femto Laser“, cu care deja se lucreză în clinica de oftalmologie Oculus, se numără capacitatea ţesuturilor ochiului de a se regenera în câteva ore, fără niciun alt disconfort sau complicaţie. În plus, pacienţii îşi pot relua activităţile zilnice în prima zi după operaţie.

Alt avantaj oferit de operaţia cu laserul constă în precizia microscopică cu care se realizează prima şi cea mai importantă parte a operaţiei: incizia cristalinului şi fragmentarea cataractei. Partea a doua a operaţiei se realizează în mod obişnuit, manual. Durata acestei intervenţii nu depăşeşte un sfert de oră, indiferent de stadiul cataractei.

Dacă alegeţi operaţia cu laserul pentru îndepărtarea cataractei, preţul poate varia între 3.800 şi 4.800 de lei, în funcţie de cât de sever este afectat cristalinul.

,,Dacă există probleme la ambii ochi, trebuie să ştiţi că pot fi operaţi în aceeaşi zi. Dar noi nu recomandăm sub nicio formă realizarea dublei intervenţii, implicit deschiderea globului ocular la ambii ochi. Se poate trata azi un ochi, iar mâine, de exemplu, al doilea ochi. Operaţia durează între 10 şi 20 de minute, iar restricţiile de după operaţie sunt doar câteva: pacientul va trebui să urmeze tratamentul cu picături prescris de chirurg şi să se ferească doar de expunerea la vânt, praf şi, mai ales, de loviturile în zona ochiului, în primele zile post-operatorii", dr. Ozana Moraru de la Centrul oftalmologic Oculus, din Bucureşti.

„Indiferent de tipul cartaractei, niciuna dintre aceste forme nu poate fi prevenită, după cum nici evoluţia ei, odată apărută, nu poate fi influenţată sau tratată prin tratament medicamentos“, spune dr. Ozana Moraru.