Laserul vindecă rapid ochii îmbătrâniţi

1 2 jpg jpeg

├Ämb─âtr├ónirea vederii reprezint─â un proces natural, iminent, care se manifest─â ├«n principal prin sclerozarea structurii cristalinului, ne-a explicat doctorul oftalmolog Ozana Moraru, de la clinica Oculus, din Capital─â. Astfel poate fi definit─â cataracta ÔÇ×obi┼čnuit─âÔÇť. ├Äns─â exist─â ┼či cataracta traumatic─â, afec┼úiune determinat─â de lovituri la nivelul ochilor.

Cataracta poate ap─ârea ┼či din cauza inflama┼úiilor oculare sau a consumului ├«ndelungat de medicamente care con┼úin cortizon (├«n acest caz, boala se nume┼čte cataract─â cortizonic─â). De asemenea, poate ap─ârea cataracta congenital─â, care este determinat─â de factori genetici. Vederea scade treptat

Care sunt semnele care indică instalarea cataractei? Cel mai important simptom este vederea în ceaţă, în mod permanent, nu trecător. Urmează scăderea vederii din ce în ce mai accentuată, până la pierderea totală a acuităţii vizuale pe ochiul la care s-a instalat cataracta.

Important: Exist─â o form─â de cataract─â, numit─â ÔÇ×miopigen─âÔÇť, care se manifest─â prin ÔÇ×scurtarea vederiiÔÇť, mai precis pacientul nu mai vede bine la distan┼ú─â. Este posibil s─â se ├«nt├ómple ca pacientul care avea nevoie de ochelari pentru citit s─â spun─â c─â i-a revenit vederea. Este un simptom fals, de fapt, acesta este debutul unei cataracte miopigene.

Cataracta, ca orice altă boală, trebuie tratată la timp. Operaţia dă rezultate bune în orice stadiu, dar cu cât se amână, cu atât recuperarea este mai dificilă, iar vindecarea poate dura mai mult.

De evitat: ├Än unele cazuri, c├ónd o cataract─â este l─âsat─â prea mult ÔÇ×s─â se coac─âÔÇť poate duce la complicatii severe, spre exemplu cataracta hipermatur─â complicat─â, cu glaucom secundar facotoxic. Acest lucru ├«nseamn─â c─â apare o form─â de glaucom, care scade ┼čansele pacientului de a se recupera complet dup─â opera┼úie. Mai mult, exist─â posibilitatea de a pierde vederea ireversibil.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Nu amâna operaţia de cataractă!

- Tratament nou pentru cataract─â, disponibil ┼či ├«n Rom├ónia

- Legumele colorate te feresc de cataract─â

De la opera┼úia clasic─âÔÇŽ

Odat─â diagnosticat─â cataracta, se recomand─â interven┼úia chirurgical─â potrivit─â pentru fiecare caz ├«n parte. P├ón─â nu demult, opera┼úia se efectua manual, printr-o incizie/ t─âietur─â a ochiului foarte mare, de 8-10 mm, incizie care trebuie suturat─â cu 6-10 fire. Acest lucru implic─â, pe l├óng─â riscuri mult mai mari de infec┼úie ┼či/sau de hemoragie, o vindecare mult mai lent─â.

Din p─âcate, dup─â o astfel de interven┼úie, pacientul poate dezvolta astigmatism. Acest tip de interven┼úie, executat─â exclusiv manual se mai folose┼čte ├«nc─â, iar pre┼úul este considerabil mai mic. Riscurile sunt ├«ns─â importante.

Tehnologia ├«n ceea ce prive┼čte tratamentul cataractei a progresat. Opera┼úia clasic─â a fost ├«nlocuit─â de tratamentul cataractei prin facoemulsificarea cu ultrasunete. Adic─â se efectueaz─â o microincizie, mai mic─â de 1,8 mm, ┼či se aspir─â cu ajutorul ultrasunetelor cataracta fragmentat─â.

Intervenţia se efectuează într-un cadru închis, mult mai sigur impotriva infecţiilor. Recuperarea vederii se produce la câteva ore după intervenţie.

O alt─â tehnic─â, cea mai nou─â ├«n domeniu, este interven┼úia chirurgical─â realizat─â cu ajutorul laserului. Dispozitivul cu laser ofer─â pacien┼úilor siguran┼ú─â sporit─â ┼či reducerea disconfortului de dup─â opera┼úie. Printre cele mai importante avantaje ale acestui tip de laser, numit ÔÇ×Femto LaserÔÇť, cu care deja se lucrez─â ├«n clinica de oftalmologie Oculus, se num─âr─â capacitatea ┼úesuturilor ochiului de a se regenera ├«n c├óteva ore, f─âr─â niciun alt disconfort sau complica┼úie. ├Än plus, pacien┼úii ├«┼či pot relua activit─â┼úile zilnice ├«n prima zi dup─â opera┼úie.

Alt avantaj oferit de opera┼úia cu laserul const─â ├«n precizia microscopic─â cu care se realizeaz─â prima ┼či cea mai important─â parte a opera┼úiei: incizia cristalinului ┼či fragmentarea cataractei. Partea a doua a opera┼úiei se realizeaz─â ├«n mod obi┼čnuit, manual. Durata acestei interven┼úii nu dep─â┼če┼čte un sfert de or─â, indiferent de stadiul cataractei.

Dac─â alege┼úi opera┼úia cu laserul pentru ├«ndep─ârtarea cataractei, pre┼úul poate varia ├«ntre 3.800 ┼či 4.800 de lei, ├«n func┼úie de c├ót de sever este afectat cristalinul.

,,Dac─â exist─â probleme la ambii ochi, trebuie s─â ┼čti┼úi c─â pot fi opera┼úi ├«n aceea┼či zi. Dar noi nu recomand─âm sub nicio form─â realizarea dublei interven┼úii, implicit deschiderea globului ocular la ambii ochi. Se poate trata azi un ochi, iar m├óine, de exemplu, al doilea ochi. Opera┼úia dureaz─â ├«ntre 10 ┼či 20 de minute, iar restric┼úiile de dup─â opera┼úie sunt doar c├óteva: pacientul va trebui s─â urmeze tratamentul cu pic─âturi prescris de chirurg ┼či s─â se fereasc─â doar de expunerea la v├ónt, praf ┼či, mai ales, de loviturile ├«n zona ochiului, ├«n primele zile post-operatorii", dr. Ozana Moraru de la Centrul oftalmologic Oculus, din Bucure┼čti.

ÔÇ×Indiferent de tipul cartaractei, niciuna dintre aceste forme nu poate fi prevenit─â, dup─â cum nici evolu┼úia ei, odat─â ap─ârut─â, nu poate fi influen┼úat─â sau tratat─â prin tratament medicamentosÔÇť, spune dr. Ozana Moraru.