├Äntreb─âri ┼či r─âspunsuri despre DIALIZ─é

1 2 jpg jpeg

Atunci c├ónd rinichii nu mai pot ├«ndep─ârta din corp excesul de lichide ┼či de┼čeurile metabolice, este nevoie de dializ─â. Aceast─â procedur─â nu vindec─â rinichii, ci doar ├«i ├«nlocuie┼čte.

Ce este?

Dializa este tratamentul medical prin care se elimin─â din organism apa ┼či s─ârurile ├«n exces ┼či toxinele. De asemenea, ajut─â la controlul tensiunii arteriale ┼či men┼úine un nivel potrivit ├«n corp al unor substan┼úe precum potasiul ┼či sodiul. Nu toate func┼úiile renale pot fi ├«ns─â preluate de dializ─â. De pild─â, nu corecteaz─â func┼úia endocrin─â a rinichilor.

Când se face?

Se impune tratament prin dializă când diverse boli de rinichi au ajuns în stadiul de insuficienţă renală avansată. Este nevoie de dializă temporar (insuficienţa renală acută) sau în ultimul stadiu al bolii de rinichi (forma cronică).

De câte tipuri este?

Exist─â mai multe tipuri de dializ─â, cele folosite cel mai des ├«n ┼úara noastr─â fiind hemodializa ┼či dializa peritoneal─â, ambele av├ónd acela┼či scop. Alegerea tipului de dializ─â depinde de stadiul insuficien┼úei renale ┼či de bolile asociate.

Hemodializa se realizeaz─â cu ajutorul unui aparat, l├óng─â care va sta pacientul ├«n timpul tratamentului. ├Än cadrul acestui tip, se pun ├«n contact, prin intermediul unei membrane semipermeabile (dializor) cu rol de filtru, s├óngele cu o solu┼úie special─â. S├óngele circul─â printr-un sistem de tuburi, trec├ónd de mai multe ori prin dializor. Pentru acest lucru, se introduc ├«n antebra┼ú 2 ace, care sunt conectate la sistemul de tuburi ce direc┼úioneaz─â s├óngele spre filtru. Unul dintre aceste ace extrage s├óngele, iar cel─âlat ├«l re├«ntoarce cur─â┼úat ├«n corp. Hemodializa se face ├«n spital, ├«n general 3 zile pe s─âpt─âm├ón─â, ┼či dureaz─â, de regul─â, 4 ore.

Dializa peritoneal─â folose┼čte ca ├«nlocuitor al membranei de filtrare a rinichiului peritoneul, foi┼úa care acoper─â natural organele din abdomen (stomac, ficat, intestine). Solu┼úia de dializ─â peritoneal─â este introdus─â ├«n zona peritoneal─â printr-un cateter care r─âm├óne permanent ├«n cavitatea abdominal─â. Cateterul, care este introdus de un chirurg sau un nefrolog, va r─âm├óne ├«n permanen┼ú─â ├«n corp, doar o parte din el ie┼čind prin piele, pentru realizarea schimburilor necesare (├«ndep─ârtarea solu┼úiei cu toxine ┼či ├«nlocuirea ei cu solu┼úie de dializ─â proasp─ât─â). Este nevoie ca solu┼úia de dializ─â s─â r─âm├ón─â c├óteva ore ├«n contact cu membrana peritoneal─â. Ulterior, excesul de ap─â ┼či materiile reziduale sunt eliminate ├«n lichidul de dializ─â. Tratamentul se efectueaz─â ziua (de 3-4 ori) sau noaptea, cu ajutorul unui dispozitiv. Dializa peritoneal─â se poate face acas─â, la serviciu sau la ┼čcoal─â.

Cum îţi schimbă viaţa?

Hemodializa impune dependen┼úa pacientului de centrul de dializ─â, ceea ce limiteaz─â timpul persoanelor active. ├Än afara acestui aspect, persoanele cu hemodializ─â pot face majoritatea lucrurilor pe care le f─âceau ┼či ├«nainte. ├Än ambele tipuri de dializ─â, pacien┼úii trebuie s─â respecte recomand─ârile de diet─â indicate de nutri┼úionist. ├Än principal, este nevoie de controlul consumului de sare ┼či de ap─â.

Are efecte secundare?

├Än cazul hemodializei, pot ap─ârea varia┼úii de tensiune ├«n cazul ┼čedin┼úelor de ultrafiltrare excesiv─â sau de sau al celor ineficiente. De asemenea, pot surveni crampe musculare sau reac┼úii alergice.

Unde se poate face?

├Än ┼úara noastr─â exist─â, la nivelul ├«ntregii ┼ú─âri, peste 130 de centre teritoriale de dializ─â. Ambele tipuri de dializ─â se pot face ┼či c├ónd persoana se afl─â ├«n vacan┼ú─â. Cei care fac hemodializ─â pot c─âl─âtori at├ót ├«n ┼úar─â, c├ót ┼či ├«n str─âin─âtate, unde vor urma tratamentul la centrele locale. De asemenea, materialele necesare efectu─ârii dializei peritoneale (inclusiv aparatul, ├«n cazul dializei peritoneale automate) pot fi transportate ├«n bagajele de c─âl─âtorii.

Info

Peste 13.000 de pacienţi români sunt trataţi prin dializă.

Sfatul specialistului

Dr. Zsofia Ivacson

medic primar medicin─â intern─â ┼či nefrologie

├Än momentul de fa┼ú─â, pacien┼úii pot beneficia de tratament prin dializ─â ÔÇôhemodializ─â ┼či varianta dializ─â peritoneal─â. A treia metod─â este transplantul renal. Metoda cel mai frecvent utilizat─â este hemodializa, care necesit─â tehnicitate ├«nalt─â (aparate de hemodializ─â) ┼či personal specializat. Din acest motiv, se efectueaz─â ├«n unit─â┼úi sanitare (spitale sau centre de dializ─â), cu o regularitate de 3 ori pe s─âpt─âm├ón─â. Dializa peritoneal─â asigur─â o independen┼ú─â mai mare pacientului, ├«ns─â necesit─â o implicare mai profund─â ┼či o responsabilizare mai accentuat─â a fiec─ârui pacient, ┼čedin┼úele de dializ─â peritoneal─â efectu├óndu-se, de regul─â, la domiciliu. Dintre toate modalit─â┼úile de supleere renal─â, transplantul renal este cel care asigur─â o calitate a vie┼úii c├ót mai apropiat─â de starea de dinaintea ├«mboln─âvirii. Men┼úionez c─â pacien┼úii care necesit─â tratament de supleere renal─â au accesabilitate la toate aceste modalit─â┼úi de tratament, personalizat pentru fiecare pacient ├«n parte.