În ce constă tratamentul cancerului la sân
Operaţia chirurgicală
De multe ori, prima opţiune terapeutică este intervenţia chirurgicală, urmată de chimioterapie, de radioterapie şi/sau de terapie hormonală. Scopul operaţiei este îndepărtarea ţesutului afectat de celulele canceroase.
În funcţie de mărimea tumorii, precum şi de localizarea ei, se decide dacă se recurge la mastectomie (înlăturarea sânului în totalitate) sau doar tumoarea, alături de o porţiune de ţesut sănătos din jur.
Radioterapia
Prin acest tratament se urmăreşte distrugerea celulelor maligne. Mai exact, se provoacă daune serioase ADN-ului celulelor canceroase, astfel încât să se perturbe diviziunea lor celulară.
Se recurge la radioterapia întregului sân sau doar a zonei afectate, atent dozată. Printre efectele adverse ale acestui tip de tratament se numără oboseala, greaţa şi vărsăturile.
Chimioterapia
Terapia cu citostatice presupune administrarea unor substanţecare au rolul de a distruge celulele canceroase, fiind un tratament îndreptat împotriva celulelor cu rată mare de diviziune.
Se poate recomanda înainte de operaţie, pentru micşorarea tumorii, sau după, pentru a reduce riscul răspândirii sau al recidivei. Pierderea părului, greaţa, vărsăturile, sterilitatea, oboseala, anemia se numără printre efectele adverse ale chimioterapiei.
Hormonoterapia
Este o opţiune de tratament în cazul în care celulele canceroase mamare au receptori de estrogen, hormon de care, adesea, această boală are nevoie pentru a se dezvolta. Prin terapia hormonală, celulele maligne sunt „înfometate”, ceea ce duce la moartea lor.
Terapia biologică
Prin acest tratament, se folosesc anumite substanţe active cu scopul întăririi sistemului imunitar, pentru ca organimul să aibă mai multe arme de luptă contra bolii. Prin terapia biologică, se influenţează modul în care interacţionează celulele maligne.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, Donna Medical Center, Bucureşti
„Tratamentul în cazul cancerului mamar include intervenţia chirurgicală, radioterapia, chimioterapia şi hormonoterapia; ordinea în care sunt făcute depinde mult de tipul tumorii (cât de agresivă este), de dimensiunea şi stadiul ei (prezenţa adenopatiilor/metastazelor).
La extreme:
- Într-un stadiu incipient (tumoră sub 1cm, fără adenopatii) şi dacă tumora nu este agresivă: intervenţie conservatoare (se scoate doar un sector), urmată de radioterapie, fără chimioterapie.
- În stadiu avansat: chimioterapie preoperatorie (neoadjuvantă), intervenţie chirurgicală radicală (se scoate tot sânul), chimioterapie, radioterapie.
Se adaugă hormonoterapie dacă tumoarea se dovedeşte a fi cu receptori hormonali pozitivi.“