Iei antibiotice? Iată ce efecte secundare au!
Episoade frecvente de diaree
Se numără printre cele mai întâlnite consecinţe ale unui tratament cu antibiotice. Între 1 şi 10 din 100 de persoane care iau astfel de medicamente se confruntă cu episoade frecvente cu diaree. Motivul? Antibioticele distrug atât bacteriile rele, cât şi pe cele bune, perturbând astfel echilibrul florei intestinale. De aceea, trebuie să înlocuim bacteriile bune pierdute, luând, la 2 ore de la administrarea antibioticului, probiotice.
Infecţie cu ciuperci Candida
Candidoza este o infecţie care apare la nivel genital sau bucal, cauzată de o ciupercă, Candida albicans. Unele femei care iau antibiotice se pot confrunta cu un dezechilibru al bacteriilor din vagin, acest lucru favorizând dezvoltarea candidozei. Simptomele prin care ea se manifestă sunt: mâncărimi, durere şi secreţii vaginale.
Colită cu clostridium difficile
Clostridium difficile (C. difficile) este o bacterie prezentă în intestin. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice (de exemplu, amoxicilină), există riscul ca ea să se dezvolte şi să se înmulţească şi să ducă la apariţia colitei cu clostridium difficile. Simptomele unei infecţii cu C. difficile pot varia de la diareea uşoară, până la inflamaţia intestinului, situaţie când viaţa este în pericol.
Reacţii adverse severe
Reacţiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice. Multe dintre ele sunt uşoare, dar altele pot fi grave şi necesită asistenţă medicală. În cazul în care eşti alergic la un anumit antibiotic, există riscul să ai probleme de respiraţie, urticarie şi să ţi se umfle limba şi gâtul. Foarte rar, 1 din 1.000 de persoane poate prezenta o reacţie alergică severă sau imediată la antibiotice (şoc anafilactic, manifestat prin puls accelerat, erupţie la nivelul pielii, greaţă şi vărsături). Dacă ţi-a apărut o erupţie pe piele sau urticarie ori ai avut o reacţie alergică severă sau imediată la un antibiotic în trecut, spune-i medicului, pentru a nu ţi-l prescrie din nou.
Fotosensibilitate
Unele antibiotice, precum tetraciclina, pot sensibiliza organismul la lumină, iar pielea predispusă la arsuri solare. Fotosensibilitatea ar trebui să dispară după ce ai terminat tratamentul cu antibiotice. Ca măsuri de precauţie, mai ales în sezonul cald, foloseşte regulat protecţie solară şi poartă îmbrăcăminte de protecţie şi accesorii, cum sunt pălăriile şi ochelarii de soare.
Febră
De pe lista efectelor secundare ale antibioticelor nu lipseşte febra. Dacă acest simptom nu dispare în 24-48 de ore, nu mai amâna consultul medicului specialist. În cazul în care febra este însoţită şi de o erupţie sau probleme de respiraţie, sună la Salvare.
Info
Antibiotice precum tetraciclina şi doxiciclina pot colora dinţii copiilor în curs de dezvoltare. Acest efect apare mai ales la prichindeii mai mici de 8 ani.
Sângerări şi vânătăi
În cazuri foarte rare, unele antibiotice pot schimba compoziţia sângelui. De exemplu, leucopenia, scăderea numărului de celule albe din sânge, poate duce la infecţii puternice, iar trombocitopenia, reducerea trombocitelor, provoacă sângerări şi vânătăi.
O afecţiune potenţial fatală
Sindromul Stevens – Johnson este o boală rară, dar gravă, caracterizată prin desprinderea pielii pe 10-30% din suprafaţa corpului. Simptomele afecţiunii sunt asemănătoare gripei (febră şi dureri în gât), cu diferenţa că acestea sunt urmate de desprinderea stratului superior al pielii.
Sfatul specialistului
Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie
Antibioticele sunt medicamente cu regim special: se administrează şi se eliberează din farmacii numai cu prescripţie medicală. Tipul antibioticului, calea de administrare, doza, orarul şi durata tratamentului vor fi stabilite de medicul curant strict pentru fiecare caz în parte, în urma consultaţiei. Tratamentele cu antibiotice se pot întinde de la o doză unică până la multe luni de tratament.
Asocierile medicamentoase sau alimentare permise ori interzise vor fi precizate de asemenea de medic, în funcţie de antibiotic şi calea de administrare. Prin urmare, fiecare pacient va trebui să ia astfel de pastile numai la recomandarea medicului şi să respecte cu stricteţe indicaţiile acestuia.