Hernia de disc se poate trata modern
În urma acestei proceduri, se reduce presiunea din disc. De asemenea, după câteva săptămâni, discul revine la poziţia iniţială şi nu va mai apăsa pe nervul spinal. Nucleoplastia se face cu anestezie locală şi durează cel mult 30 de minute. Rezultatele se văd în 2-4 săptămâni. În cazuri grave, când discul s-a rupt sau când nucleul pulpos a ieşit în afară, apăsând pe nerv, este nevoie de operaţie chirurgicală.
Soluţie în cazul vertebrelor tasate
O altă cauză a durerilor de spate, tasarea vertebrelor poate fi tratată printr-o procedură minim invazivă, vertebroplastia. Cu ajutorul unui ac de puncţie se introduce la nivelul vertebrei afectate o substanţă specială (cianoacrilat), ce are consistenţa pastei de dinţi. Aceasta se întăreşte, căpătând duritatea osului normal, ceea ce duce la consolidarea vertebrei. Operaţia este potrivită pentru persoanele cu osteoporoză, dar şi în alte probleme ale coloanei (hemangioame şi metastaze vertebrale).
Când se ajunge „la cuţit”
Tratamentul chirurgical este rezervat anumitor probleme care duc la apariţia durerilor de spate. Astfel, în afara formelor complicate de hernie de disc, se recurge la diverse intervenţii chirurgicale în caz de fracturi vertebrale, în stenoză spinală (îngustarea canalului spinal, unde se află măduva spinării şi nervii rahidieni), care poate afecta sistemul nervos, ducând la pierderea forţei musculare. De asemenea, se recurge la operaţie în anumite stadii ale spondilolistezei (alunecarea unei vertebre de la locul ei).
Ciprian Gospodin, kinetoterapeut, Regina Maria Sun Plaza, Bucureşti
Tratamentul prin fiziokinetoterapie are ca şi obiective: combaterea durerii, controlul inflamaţiei, creşterea mobilităţii articulare, corectarea aliniamentului şi posturii coloanei. Tratamentul constă în electroterapie analgezică şi resorbtivă, ultrasunet, laser terapie în primă fază, urmată de exerciţii pentru coloana vertebrală, tehnici de relaxare musculară şi a ţesuturilor moi, tehnici de stretching şi în ultima fază, exerciţii pentru corectarea posturii şi întărirea musculaturii stabilizatoare a spatelui şi a articulaţiilor mari. Fiecare tratament trebuie să fie personalizat pentru fiecare pacient, în funcţie de intensitatea şi de locul durerii, şi nu în ultimul rând, după o evaluare strictă a coloanei vertebrale.
Ce mai poţi încerca
Există numeroase terapii alternative care aduc beneficii în cazul durerilor de spate. Kinetoterapia şi masajul pot reduce tensiunea de la nivelul coloanei, calmând lombalgia.
• MASAJUL TERAPEUTIC ar putea avea, în cazul lombalgiei, rezultate mai bune decât medicamentele, potrivit unui studiu american recent. Prin masajul efectuat de kinetoterapeut se obţine relaxarea, calmarea muşchilor, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi creşterea nivelului de endorfine, substanţe care induc starea de bine.
• Chiar din faza acută a lombalgiei, se poate recurge la diverse proceduri de fizioterapie, cum sunt electroterapia şi ultrasunetele. Când episoadele dureroase se reduc, este indicată kinetoterapia (exerciţii fizice), care grăbeşte recuperarea, ajută la tonifierea muşchilor spatelui şi la menţinerea unei poziţii corecte a corpului.
• OSTEOPATIA. Prin intermediul unor manevre blânde efectuate cu mâinile, osteopatia ajută la redarea mobilităţii şi la eliminarea blocajelor musculo-scheletale. Această metodă alternativă de tratament poate trata diverse dureri ale coloanei vertebrale date de cervicalgii, lombalgii, scolioză. De asemenea, prin tehnicile de osteopatie se poate evita operaţia în cazul herniei de disc.
Înotul, ideal pentru coloană
Lombalgia nu este o contraindicaţie pentru a face sport. Unul dintre cele mai potrivite este înotul, activitate ideală pentru coloană, mai ales că greutatea corpului este „purtată” de apă. Înotul permite întărirea muşchilor, ceea ce ajută la menţinerea coloanei vertebrale într-o postură corectă.
Cei cu dureri de spate este bine să evite alergatul, fotbalul, gimnastica, pentru că suprasolicită coloana.
Gelu Cosma, fizioterapeut, managerul clinicii Kinetic Sport Medicine, BucureŞti
Dacă durerea nu se reduce în intensitate după administrarea unor analgezice, este necesară consultarea unui specialist pentru stabilirea tratamentului corespunzător. Câteva metode eficiente pentru prevenirea şi tratamentul durerilor de spate sunt gimnastica medicală, terapia manuală şi fizioterapia, toate acestea fiind efectuate la recomandarea şi sub supravegherea unui fizio-kinetoterapeut. Urmarea unui program special de recuperare previne durerile cronice de spate şi, de asemenea, scade posibilitatea ca efectele lombalgiei să recidiveze. Şedinţele de kinetoterapie şi fizioterapie contribuie la relaxarea musculaturii contractate, la stimularea circulaţiei sangvine şi la tonifierea muşchilor care susţin coloana vertebrală, la creşterea tonusului general, scăderea stresului şi a efectelor lui negative asupra organismului.