Gestul pe care îl faci la toaletă te îmbolnăvește. Ce spune medicul
Se știe că scaunele publice de WC adăpostesc microbi. Riscul ține, totuși, de modul în care alegem să mergem la toaletă. Plasarea deasupra unei toalete pentru a evita contactul cu microbii poate face mai mult rău decât bine sănătății tale, potrivit experților.
Simplul gând la germenii care pândesc pe un scaun de toaletă este suficient pentru a-i face pe oameni să se zvârcolească. În încercarea de a minimiza contactul, atât bărbații, cât și femeile se ghemuiesc atunci când urinează. Acest lucru, potrivit unui expert, ar putea provoca daune substanțiale corpului.
Frica de germeni este ceva cu care mulți se confruntă, dar poate fi, în cazurile severe, și o formă de fobie socială.
Potrivit diverșilor microbiologi, transmiterea bacteriilor prin contactul cu suprafața din toaletele publice este însă puțin probabilă.
Totuși, ceea ce facem pentru a preveni contactul ne-ar putea cauza.
„Toate acele gesturi pe care le facem pentru a evita atingerea scaunului de toaletă și goana nebună de a ieși din cabina de toaletă ne pot provoca o infecție urinară”, spune Dr. Preethi Daniel.
„Dacă nu îți golești complet vezica, pentru că urinezi în grabă sau stai ghemuit, îți expui corpul la bacterii potențial dăunătoare”.
În 2020, cercetătorii au descoperit că adoptarea poziției ghemuit atunci când mergi la toaletă schimbă mecanismele de urinare.
Ei au observat că efectele dăunătoare au dus în cele din urmă la complicații precum disfuncția podelei pelvine.
Stephanie Bobinger, expert de la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, a explicat la acea vreme: „Disfuncția podelei pelvine poate include slăbiciune musculară, hiperactivitate și dezordonare”.
„ Dacă stai parțial ghemuit, asta nu permite curgerea completă a urinei, iar fluxul se poate schimba”.
Din aceste motive, e de preferat ca oamenii să stea pe scaun în acele momente, nu deasupra.
În plus, specialiștii spun spune că majoritatea organismelor care cauzează boli pot supraviețui doar pentru o perioadă scurtă de timp pe suprafața oricărui scaun de toaletă, astfel încât riscul de a contracta o infecție este minim.
Tipurile de bacterii găsite în toaletele publice includ streptococul, stafilococul și diverse organisme cu transmitere sexuală.
Abigail Salyers, președintele Societății Americane de Microbiologie, precizează: „Nimeni nu a dobândit vreodată o BTS de pe scaunul de toaletă – cu excepția cazului în care a făcut sex pe scaunul de toaletă”.
Doctorul Daniel a adăugat: „Pentru a contracta aceste boli, germenii ar trebui să fie transferați direct de pe scaunul de toaletă în tractul genital sau printr-o rană deschisă la picioare sau la fese.
„Este mai probabil să fii lovit de fulger în timp ce călărești un porc zburător decât să iei o boală cu transmitere sexuală dintr-un scaun public, așa că nu îți face griji”.
Infecțiile urinare au multe manifestări clinice, dar cele mai frecvente simptome sunt senzația de arsură la urinare, senzația urgentă de a urina și frecvența crescută a urinării.
Mai rar, oamenii vor observa sânge în urină sau febră, alături de alte complicații neurologice, cum ar fi confuzia.