Gestul pe care îl faci la toaletă te îmbolnăvește. Ce spune medicul

toaleta jpg

Se ╚Ötie c─â scaunele publice de WC  ad─âpostesc microbi. Riscul ╚Ťine, totu╚Öi,  de modul ├«n care alegem s─â mergem la toalet─â. Plasarea deasupra unei toalete pentru a evita contactul cu microbii poate face mai mult r─âu dec├ót bine s─ân─ât─â╚Ťii tale, potrivit exper╚Ťilor.

Simplul g├ónd la germenii care p├óndesc pe un scaun de toalet─â este suficient pentru a-i face pe oameni s─â se zv├órcoleasc─â. ├Än ├«ncercarea de a minimiza contactul, at├ót b─ârba╚Ťii, c├ót ╚Öi femeile se ghemuiesc atunci c├ónd urineaz─â. Acest lucru, potrivit unui expert, ar putea provoca daune substan╚Ťiale corpului.

Frica de germeni este ceva cu care mul╚Ťi se confrunt─â, dar poate fi, ├«n cazurile severe, ╚Öi o form─â de fobie social─â.

Potrivit diver╚Öilor microbiologi, transmiterea bacteriilor prin contactul cu suprafa╚Ťa din toaletele publice este ├«ns─â pu╚Ťin probabil─â.

Totuși, ceea ce facem pentru a preveni contactul ne-ar putea cauza.

ÔÇ×Toate acele gesturi pe care le facem pentru a evita atingerea scaunului de toalet─â ╚Öi goana nebun─â de a ie╚Öi din cabina de toalet─â ne pot provoca o infec╚Ťie urinar─âÔÇŁ, spune Dr.  Preethi Daniel.

ÔÇ×Dac─â nu ├«╚Ťi gole╚Öti complet vezica, pentru c─â urinezi ├«n grab─â sau stai ghemuit, ├«╚Ťi expui corpul la bacterii poten╚Ťial d─âun─âtoareÔÇŁ.

├Än 2020, cercet─âtorii au descoperit c─â adoptarea pozi╚Ťiei ghemuit atunci c├ónd mergi la toalet─â schimb─â mecanismele de urinare.

Ei au observat c─â efectele d─âun─âtoare au dus ├«n cele din urm─â la complica╚Ťii precum disfunc╚Ťia podelei pelvine.

Stephanie Bobinger, expert de la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, a explicat la acea vreme: ÔÇ×Disfunc╚Ťia podelei pelvine poate include sl─âbiciune muscular─â, hiperactivitate ╚Öi dezordonareÔÇŁ.

ÔÇ× Dac─â stai par╚Ťial ghemuit, asta nu permite curgerea complet─â a urinei, iar fluxul se poate schimbaÔÇŁ.

Din aceste motive, e de preferat ca oamenii s─â stea  pe scaun ├«n acele momente, nu deasupra.

├Än plus, speciali╚Ötii spun spune c─â majoritatea organismelor care cauzeaz─â boli pot supravie╚Ťui doar pentru o perioad─â scurt─â de timp pe suprafa╚Ťa oric─ârui scaun de toalet─â, astfel ├«nc├ót riscul de a contracta o infec╚Ťie este minim.

Tipurile de bacterii găsite în toaletele publice includ streptococul, stafilococul și diverse organisme cu transmitere sexuală.

Abigail Salyers, pre╚Öedintele Societ─â╚Ťii Americane de Microbiologie, precizeaz─â: ÔÇ×Nimeni nu a dob├óndit vreodat─â o BTS de pe scaunul de toalet─â ÔÇô cu excep╚Ťia cazului ├«n care a f─âcut sex pe scaunul de toalet─âÔÇŁ.

Doctorul Daniel a ad─âugat: ÔÇ×Pentru a contracta aceste boli, germenii ar trebui s─â fie transfera╚Ťi direct de pe scaunul de toalet─â ├«n tractul genital sau printr-o ran─â deschis─â la picioare sau la fese.

ÔÇ×Este mai probabil s─â fii lovit de fulger ├«n timp ce c─âl─âre╚Öti un porc zbur─âtor dec├ót s─â iei o boal─â cu transmitere sexual─â dintr-un scaun public, a╚Öa c─â nu ├«╚Ťi face grijiÔÇŁ.

Infec╚Ťiile urinare au multe manifest─âri clinice, dar cele mai frecvente simptome sunt senza╚Ťia de arsur─â la urinare, senza╚Ťia urgent─â de a urina ╚Öi frecven╚Ťa crescut─â a urin─ârii.

Mai rar, oamenii vor observa s├ónge ├«n urin─â sau febr─â, al─âturi de alte complica╚Ťii neurologice, cum ar fi confuzia.