Etapele unui tratament cu implant dentar

image

Tratamentul cu implanturi dentare este o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Implantul dentar reprezintă un dispozitiv medical, asociat, cel mai frecvent, cu un șurub din titan sau alte materiale biocompatibile. Acest dispozitiv se inserează în osul maxilarului pentru a înlocui rădăcina unui dinte pierdut. După inserția propriu-zisă, pe implant se montează o coroană dentară care are aspectul și rolul unui dinte natural.

Implanturile dentare sunt folosite pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți pierduți și, spre deosebire de protezele mobile sau punțile dentare tradiționale, oferă o soluție permanentă de restaurare dentară.

Pentru o rată mare de succes a implanturilor dentare este important să se efectueze un plan de tratament adaptat nevoilor pacientului. Specializat în implantologie dentară avansată, Dr. Andrei Stan explică care sunt etapele unui astfel de tratament.

Astfel, un tratament cu implant dentar se desfășoară în mai multe etape, care pot dura câteva luni, în funcție de complexitatea cazului și de timpul necesar pentru vindecare.

Principalele etape ale unui tratament cu implant dentar sunt:

- Consultul inițial și planificarea tratamentului: este acea etapă în cadrul căreia medicul stomatolog evaluează starea de sănătate orală, dar și generală a pacientului și aleg împreună planul de tratament adaptat nevoilor pacientului. Pentru o evaluare cât mai exactă, medicul va avea nevoie de o radiografie 3D a pacientului, sau, altfel zis, de un CBCT (un computer tomograf în baza căruia se pot vedea, în detaliu, toate problemele osoase). Aceasta este necesară, mai ales pentru a evalua osul maxilar și pentru a determina locația intraosoasă exactă a implantului. Pe baza evaluărilor, medicul va elabora un plan de tratament personalizat. În cazul în care pacientul nu are suficient os în maxilar, se poate recomanda o intervenție de adiție osoasă.

Operația propriu-zisă pentru inserarea implantului: este etapa principală a tratamentului. În cazul în care dintele nu a fost pierdut, dar este deteriorat și trebuie înlocuit cu un implant, acesta va fi extras. De obicei, extracția este efectuată în cadrul  acestei etape. Procedura de inserare a implantului cu toate acțiunile adiacente (extracții, îndepărtare infecții etc) se desfășoară sub anestezie locală și durează în jur de 1-2 ore, în funcție de numărul de implanturi. După inserarea implantului, osul începe procesul de osteointegrare, adică se contopește cu implantul, stabilizându-l. Acest proces durează, în general, între 4 și 6 luni.

Montarea lucrării/coroanei provizorii: este etapa imediat succesoare operației. Medicul protetician va lua amprenta și o va trimite în laborator unde se va realiza coroana provizorie sau lucrarea provizorie, dacă pacientul a beneficiat de reabilitarea unei arcade complete. În majoritatea cazurilor, aceste lucrări/ coroane provizorii sunt montate în decurs de 24-48 de ore de la intervenția chirurgicală.

Perioada de vindecare (osteointegrarea): este etapa în care implantul se integrează complet cu osul maxilarului. În acest timp, pacientul trebuie să urmeze o igienă orală riguroasă și să respecte recomandările medicului pentru a evita infecțiile sau alte complicații. Dacă medicul a luat decizia de a nu monta bontul protetic și nu a optat pentru o coroană provizorie pe implant, atunci după ce osteointegrarea este completă, medicul va deschide ușor gingia pentru a expune implantul și pentru a fixa acest bont protetic, adică piesa care leagă implantul de coroană. Aceasta este o intervenție destul de simplă.

Amprenta pentru coroana/ lucrarea definitivă: după vindecare, se efectuează o amprentare dentară. Aceasta va fi folosită pentru a crea o coroană personalizată care să se potrivească perfect cu restul danturii pacientului, să aibă un aspect similar dintelui natural și să îndeplinească și funcțiile dintelui.

Montarea coroanei definitive: este etapa în care coroana dentară personalizată (sau lucrarea finală, în cazul reabilitării complete) este fixată pe bontul protetic. Coroana poate fi realizată din mai multe materiale, cel mai frecvent ales de către pacient și recomandat de către medic fiind, însă, zirconiul care imită cel mai bine aspectul natural al dinților, dar are și o rezistență și o durabilitate în timp mult mai sporită.

Igiena și controalele periodice: este ultima etapă și ține mai mult de pacient decât de medic. Astfel, pacientul trebuie să aibă grijă de toata dantura și de implanturi, acordând o atenție sporită igienei orale, evitând alimentele dure, dar și fumatul și respectând programarile periodice, o dată la 6 luni, la medicul stomatolog, pentru efectuarea controalelor de rutină și a igienizarilor profesionale. Un tratament cu implanturi dentare este considerat unul dintre cele mai sigure și durabile proceduri stomatologice, iar respectarea îngrijirii adecvate oferă durabilitatea și stabilitatea danturii în timp.