De la ce vârstă este indicată rinoplastia?

1 2 jpg jpeg

Rinoplastia este o procedură de specialitate, în care chirurgul plastician corectează şi modifică unităţile estetice ale nasului, îmbunătăţeşte forma şi profilul în funcţie de dorinţele fiecărui pacient. În acelaşi timp, în timpul intevenţiei chirugicale, se pot face ajustări pentru a uşura dificultăţi de respiraţie şi sinuzita la pacienţii care au anomalii structurale care afectează capacitatea lor de a respira cu uşurinţă. Aceste anomalii au diverse cauze, cum ar fi traume, anatomia congenitală, sau proceduri chirurgicale anterioare şi supra-agresive. În timp ce unii pacienţi pot ajunge la bisturiu din cauza unor probleme de respiraţie sau anomalii , alţii doresc pur şi simplu maximizarea frumuseţii faciale.

Spitalizarea este de 48 de ore

„Marea întrebare este la ce vârstă ar trebui să luăm în considerare rinoplastia? Candidaţii pentru intervenţia de remodelare a nasului trebuie să aibă peste 16 ani în cazul fetelor, şi peste 18 ani în cazul băieţilor, deoarece, după acest interval, oasele nazale au ajuns la maturitate şi operaţia poate fi realizată fără reţineri. Ce este mai important decăt maturitatea fizică este vârsta la care un adolescent poate lua o decizie responsabilă şi matură în ceea ce priveşte o eventuală intervenţie chirurgicală.

Comunicarea eficientă între chirurg şi pacient este esenţială pentru a obţine cele mai bune rezultate. Chirurgul ideal va răspunde la toate întrebările pacientului său cu privire la procedura aleasă şi rezultatul aşteptat", spune Dr. Stănculescu-Vasalos.

Pentru această intervenţie, durata spitalizării este de 48 ore. Rinoplastia se face sub anestezie generală cu sedare intravenoasă, timp de aproximativ o oră. În timpul operaţiei, pielea nasului se separă de os şi cartilaj, care sunt apoi sculptate în forma dorită.

După operaţie, pe piramida nazală se pune o atelă, care se menţine de regulă 7 zile. În primele zile postoperator, pacientul îşi poate simţi faţa umflată, cu edem şi echimoze în special la nivelul pleoapelor inferioare. De regulă, echimozele şi edemul persistă în prima săptămână, iar la finalul acesteia, atela şi firele pot fi scoase.

Timp de 2 săptămâni trebuie evitate activităţile solicitante, care pot creşte tensiunea arterială, fapt ce poate favoriza unele sângerări. La pacienţii care poartă ochelari, pe o perioada de 6-7 săptămâni este contraidicat ca aceştia să se sprijine pe piramida nazală. Nasul operat rămâne sensibil pe o perioadă de 21 zile şi ia un aspect natural după 2 luni, însă cel definitiv va putea fi observat după trecerea unei perioade de un an.

Momentul cel mai potrivit pentru realizarea rinoplastiei este în anotimpurile de primavară şi toamnă, deoarece temperaturile foarte ridicate sau scăzute pot afecta perioada recuperării.

Costul unei operaţii de rinoplastie este de 2200 euro, în această sumă fiind incluse acesta manopera, spitalizarea, anestezia etc.