De ce ne cade părul şi ce să mâncăm dacă avem această problemă
”Părul cade, în mod normal, 100-200 de fire pe zi. Dacă părul cade mult mai mult, atunci căderea trebuie încadrată. Trebuie căutată cauza. Pot fi probleme de tiroidă, creştere de prolactină, anemie, scădere de fier, anumite medicamente, toate acestea sunt cauze fundamentale de cădere de păr. Atunci când investigăm şi tratăm o cauză, ajungem la o ameliorare a problemei dermatologice.
Dacă toate aceste analize sunt negative şi nu găsim o cauză, poate este o reacţie la stres. Există raportări conform cărora căciula determină o cădere suplimentară. Ca să avem un păr strălucitor trebuie să îl îngrijim corect, nu să îl spălăm în fiecare zi, dar nici o dată la şapte zile, cam o dată la cinci zile. Trebuie să îl îngrijim cu produse adecvate lui, să împiedicăm să existe lejiuni şi de două ori pe zi trebuie periat” a explicat la Antena 3 medicul dermatolog Olga Simionescu.
Ce mâncăm pentru a stopa căderea părului
Peştele gras
Acizii graşi Omega-3 din peştele gras, cum este şi somonul, menţin sănătatea scalpului şi a părului. De asemenea, accelerează creşterea părului. În plus, acest tip de peşte conţine vitamina D şi aminoacizi, substanţe nutritive esenţiale pentru păr.
Cartofii dulci
Sunt nu numai gustoşi, ci şi o sursă bună de betacaroten. Cartofii dulci sunt necesari pentru o asimilare corectă a vitaminei A, o substanţă nutritivă necesară pentru creşterea părului.
Avocado
Conţinutul ridicat de grăsimi din fructele de avocado ajută la creşterea părului şi-i conferă strălucire. Le poţi consuma ca atare, în salate, dar le poţi folosi şi sub formă de mască pentru păr şi scalp. Stimulează producerea de colagen şi elastină, tipuri de proteine necesare şi pentru piele.
Seminţele de floarea-soarelui
Vitamina E din aceste seminţe previne şi combate căderea părului. Consumul de seminţe la una dintre gustările de peste zi îţi aduce şi antioxidanţi care previn pierderea podoabei capilare şi menţin sănătatea scalpului.
Ardeii graşi
Comparaţi cu portocalele, ardeii graşi au de 5 ori mai multă vitamina C, de care corpul are nevoie pentru a asigura rezistenţa părului şi unghiilor. Mâncaţi frecvent, ardeii graşi portocalii îţi cresc aportul de antioxidanţi şi preîntâmpină ruperea firelor de păr.
Ouăle şi migdalele
Un ou îţi aduce zilnic vitaminele şi mineralele de care ai nevoie, fiind un aliment complet. Gălbenuşul în mod special îţi acoperă necesarul de acizi graşi Omega-3 şi vitamina B7 (biotină), importante pentru păr şi piele, dar şi pentru sănătatea sistemului nervos. Vitamina B7 se găseşti şi în migdale, de aceea un păr frumos ţi-l păstrezi şi dacă mănânci zilnic o mână de migdale.