De ce apar ┼či cum trat─âm durerile de spate

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Pacientul care acuz─â dureri de spate trebuie s─â se prezinte la medic, primul consult fiind f─âcut de c─âtre medicul de familie, ulterior ┼či de un specialist, dac─â este nevoie. Evaluarea se face treptat, ├«n func┼úie de istoricul pacientului, prima investiga┼úie const├ónd ├«ntr-o radiografie a coloanei lombare. ├Än func┼úie de aceasta ┼či de evolu┼úia durerii sub tratament, schema de depistare a sursei durerii se poate se poate completa cu analize uzuale de s├ónge ┼či de urin─â, RMN, computer tomograf, test DEXA pentru osteoporoz─â sau chiar scintigrafie osoas─âÔÇť, spune dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie, Centrul Medical Focus, Bucure┼čti.

Ce tratamente se pot lua

Dup─â cum spune medicul, pentru ameliorarea durerii, dar ┼či ├«n func┼úie de diagnostic, sunt recomandate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene (depinde de fiecare caz ├«n parte), relaxante musculare, antialgice. Pe l├óng─â tratamentul medicamentos, este indicat─â ┼či terapia de reabilitare medical─â sau fizioterapia.

Dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie, Centrul Medical Focus Bucure┼čti, www.centrulmedicalfocus.ro

2 jpg jpeg

În funcţie de diagnosticul care stă la baza durerii lombare, afecţiunea se poate agrava, mai ales dacă pacientul continuă să ridice greutăţi fără protecţie.

Sc─âderea greut─â┼úii corporale prin diet─â - de fapt schimbarea stilului de via┼ú─â ┼či al alimenta┼úiei mai degraba dec├ót o diet─â strict─â pe o anumita perioad─â - ┼či prin exerci┼úii fizice adaptate pacientului scad ritmul de progresie al afec┼úiunii.

În cazul spondilartritei la tineri, tratamentul medicamentos trebuie să fie însoţit de gimnastica medicală individualizată.

Sfaturi care ajut─â la prevenirea durerilor de spate:

- poziţia din timpul somnului - un somn odihnitor, care nu afectează coloana, este cel pe o parte, în poziţia fetusului sau lungit pe spate;

- fizeaz─â scaunul auto la o istan┼úa bun─â - c├ónd te urci ├«n ma┼čin─â, regleaz─â-┼úi scaunul astfel ├«nc├ót s─â nu fii prea aproape de volan;

- menajeaz─â-┼úi spatele, chiar ┼či ├«n picioare - fie c─â dai cu aspiratorul, mergi la cump─âr─âturi sau stai la coad─â, men┼úine-┼úi spatele c├ót mai drept; - cum s─â te apleci f─âr─â s─â te doar─â spatele - atunci c├ónd vrei s─â te ├«nchei la ┼čiret sau pur ┼či simplu s─â iei ceva de jos, pune un genunchi ┼či, eventual, o m├ón─â pe sol ┼či men┼úine-┼úi spatele drept.