De ce apar şi cum tratăm durerile de spate
„Pacientul care acuză dureri de spate trebuie să se prezinte la medic, primul consult fiind făcut de către medicul de familie, ulterior şi de un specialist, dacă este nevoie. Evaluarea se face treptat, în funcţie de istoricul pacientului, prima investigaţie constând într-o radiografie a coloanei lombare. În funcţie de aceasta şi de evoluţia durerii sub tratament, schema de depistare a sursei durerii se poate se poate completa cu analize uzuale de sânge şi de urină, RMN, computer tomograf, test DEXA pentru osteoporoză sau chiar scintigrafie osoasă“, spune dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie, Centrul Medical Focus, Bucureşti.
Ce tratamente se pot lua
După cum spune medicul, pentru ameliorarea durerii, dar şi în funcţie de diagnostic, sunt recomandate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene (depinde de fiecare caz în parte), relaxante musculare, antialgice. Pe lângă tratamentul medicamentos, este indicată şi terapia de reabilitare medicală sau fizioterapia.
Dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie, Centrul Medical Focus Bucureşti, www.centrulmedicalfocus.ro
În funcţie de diagnosticul care stă la baza durerii lombare, afecţiunea se poate agrava, mai ales dacă pacientul continuă să ridice greutăţi fără protecţie.
Scăderea greutăţii corporale prin dietă - de fapt schimbarea stilului de viaţă şi al alimentaţiei mai degraba decât o dietă strictă pe o anumita perioadă - şi prin exerciţii fizice adaptate pacientului scad ritmul de progresie al afecţiunii.
În cazul spondilartritei la tineri, tratamentul medicamentos trebuie să fie însoţit de gimnastica medicală individualizată.
Sfaturi care ajută la prevenirea durerilor de spate:
- poziţia din timpul somnului - un somn odihnitor, care nu afectează coloana, este cel pe o parte, în poziţia fetusului sau lungit pe spate;
- fizează scaunul auto la o istanţa bună - când te urci în maşină, reglează-ţi scaunul astfel încât să nu fii prea aproape de volan;
- menajează-ţi spatele, chiar şi în picioare - fie că dai cu aspiratorul, mergi la cumpărături sau stai la coadă, menţine-ţi spatele cât mai drept; - cum să te apleci fără să te doară spatele - atunci când vrei să te închei la şiret sau pur şi simplu să iei ceva de jos, pune un genunchi şi, eventual, o mână pe sol şi menţine-ţi spatele drept.