Dantură frumoasă şi sănătoasă: patru aspecte de stil de viaţă de care să ţii seamă
Cine nu a visat la un zâmbet demn de o vedetă de la Hollywood? O dantură frumoasă şi sănătoasă reprezintă una dintre cele mai importante “cărți de vizită” şi ne oferă încrederea de sine de care avem nevoie în cele mai importante situaţii. Totuşi, pentru a te bucura de un zâmbet strălucitor şi de o sănătate orală cât mai bună, stilul tău de viaţă este foarte important. Iată patru aspecte de care ar trebui să ţii cont în acest sens.
1. Relaţia cu medicul de familie şi specialistul
Problemele stomatologice pot avea repercusiuni asupra stării tale generale de sănătate, dar există şi afecţiuni care pot avea un impact negativ asupra sănătății sale orale (diabet, stres prelungit etc.). De aceea, pentru sănătatea ta orală, este foarte importantă relaţia pe care o ai cu medicul tău de familie. Acesta îţi poate atrage atenţia asupra bolilor care îţi pot afecta dantura şi astfel să fii scutit de probleme serioase şi la acest capitol. Pe de altă parte, este esenţial să ai un medic stomatolog de încredere la care să poţi merge pentru controlul anual, dar şi pentru orice fel de problemă, de la carii la o eventuală restaurare coronara.
2. Consumul limitat de cafea şi alcool; fără tutun
Probabil că ştii asta deja, dar merită subliniat: fumatul este deosebit de nociv pentru sănătatea ta specifică, având un impact negativ semnificativ asupra danturii tale. Gudronul și nicotina îngălbenesc dinţii, iar fumatul crește și riscul de carii. Pe de altă parte, riscul de gingivită şi parodontită este mult mai mare la fumători. Aşadar, cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta este să renunţi la fumat. În ceea ce priveşte cafeaua şi alcoolul, şi aici vorbim mai ales de vinul roşu, trebuie să ştii că ele afectează smalțul dinţilor. Pentru a evita colorarea inestetică pe termen lung, primul lucru de făcut este să limitezi consumul. Nu este vorba de a opri complet consumul de cafea sau de vin roşu, despre care ştim că au beneficii pentru sănătate, atât timp cât sunt consumate în cantităţi moderate. Limitează-te la o singură ceaşcă de cafea şi un singur pahar de vin roşu pe zi şi îți vei păstra atât sănătatea, cât și frumuseţea dinţilor.
3. Hidratarea
Hidratarea corectă îţi ajută corpul să funcţioneze în parametri optimi. Atunci când nu eşti bine hidratat, întreg organismul are de suferit şi există consecinţe şi asupra sănătăţii orale. Pe lângă faptul că apa, consumată după masă, ajută la eliminarea resturilor de mâncare din gură, te scapă şi de o parte din bacterii. Consumul de băuturi dulci sau acide, cum ar fi sucurile sau băuturile alcoolice, poate contribui la acumularea de bacterii în gură și, de asemenea, poate afecta smalțul dinților. Multe dintre aceste băuturi lasă o substanță nedorită în gură care poate contribui la formarea cariilor, de aceea este recomandat să bei un pahar de apă după ce ai consumat astfel de lichide. Apa diluează, de asemenea, acizii și alte substanțe rămase după mese între dinți și pe gingii.
4. O alimentaţie echilibrată
Pentru o dantură sănătoasă, este important ca alimentaţia ta să fie bogată în calciu. Rolul calciului în întărirea dinților este dovedit de oamenii de ştiinţă. Calciul este prezent în cantități mari în produsele lactate, dar se găsește și în fructe, legume și în apa minerală. De asemenea, sunt foarte importante şi alimentele bogate în vitamina C, care este un antioxidant puternic cu un rol important în sinteza colagenului, care îţi menţine gingiile sănătoase. Vitaminele A, D şi E au şi ele rolurile lor bine definite. În mod special vitamina D este importantă pentru dantura ta, deoarece crește absorbția calciului, care îţi menţine atât dinţii, cât şi maxilarele în formă optimă.
Aşadar, ţinând cont de aceste sfaturi, când vine vorba de stilul tău de viaţă şi tu te vei putea bucura de un zâmbet frumos şi sănătos, dar şi de o stare generală de sănătate mai bună.
Sursa foto: Pexels.com