Cum tratezi sinuzita

1 2 jpg jpeg

Sinuzita este de dou─â feluri, acut─â ┼či cronic─â, ┼či apare prin suprainfectarea bacterian─â a sinusurilor, ca urmare a inflam─ârii mucoasei care le c─âptu┼če┼čte. Depistat─â la timp ┼či tratat─â corect, sinuzita acut─â dureaz─â cam o s─âpt─âm├ón─â.

Un abces dentar, o alergie, o devia┼úie de sept sau chiar polipii nazali pot fi alte cauze care provoac─â sinuzita acut─â. ├Än schimb, cea cronic─â persist─â mai mult de patru s─âpt─âm├óni. Primul pas ├«n depistarea sinuzitei este destul de simplu: medicul specialist ap─âs─â pe sinusuri, iar dac─â presiunea provoac─â durere, e┼čti mai mult ca sigur posesorul unei sinuzite.

Cum o recuno┼čti

Nasul înfundat sau secreţiile purulente, durerea de cap care persistă, starea generală proastă sau apariţia mirosului neplăcut sunt simptome care apar în majoritatea cazurilor diagnosticate cu sinuzită.

ÔÇ×Se ├«nt├ómpl─â foarte frecvent ca pacien┼úii s─â vin─â la consulta┼úie ORL doar cu durere de cap, fiind convin┼či c─â au sinuzit─â. Durerea de cap are multiple cauze ┼či doar c├óteva sunt reprezentate de rinosinuzite. ├Än general, aceast─â boal─â nu are ca unic simptom durerea de cap, ci se ├«nso┼úe┼čte ┼či de celelalte simptome amintiteÔÇŁ, spune medicul Vlad Budu, specialist ORL. C├ónd e nevoie de opera┼úie

Din momentul în care medicul este aproape sigur despre ce este vorba, urmează o altă serie de investigaţii pentru un diagnostic precis. Una din ele este cea endoscopică, apoi ar putea fi nevoie chiar si de efectuarea unei radiografii.

ÔÇ×Nu toate rinosinuzitele necesit─â tratament chirurgical. Tratamentul medicamentos poate fi unul antibiotic, antiinflamator nesteroidian, antialergic sau cu sprayuri ┼či pic─âturi. Dac─â ├«n urma tratamentului medicamentos nu survine ameliorarea evident─â sau vindecarea pacientului, se poate decide continuarea tratamentului printr-o interven┼úie chirurgical─âÔÇŁ, spune medicul Vlad Budu, specialist ORL.

Operaţiile se efectuează numai endoscopic. Asta înseamnă fără incizii sau cicatrici la nivelul feţei, frunţii sau gurii. Riscurile sunt reduse, internarea este de scurtă durată, iar vindecarea rapidă.

Peste 5 milioane de pacienţi cu sinuzită se prezintă în fiecare an la cabinetele medicale din ţara noastră. Medicul ORL Vlad Budu punctează pentru Click!Sănătate cele mai importante etape ale bolii:

1. un diagnostic precis (endoscopic ┼či imagistic)

2. reducerea la maximum a factorilor de risc (prevenţia e mai ieftină decât tratamentul)

3. tratamentul medicamentos e de primă intenţie

4. operaţia se efectuează numai prin tehnici endoscopice

Igiena m├«inilor este important─â pentru distrugerea bacteriilor care te pot ├«mboln─âvi. De asemenea, factorii de mediu favorizan┼úi pentru dezvoltarea sinuzitei trebuie elimina┼úi pe c├ót posibil : evit─â frigul, noxele ┼či praful. Renun┼ú─â la fumat sau la mediul ├«n care se fumeaz─â. Consum─â c├ót mai multe alimente care-┼úi ├«nt─âresc sistemul imunitar: c─âtin─â, citrice ┼či varz─â.

2 jpg jpeg

Dr. Vlad Budu

Medic primar ORL, ┼čef sec┼úie IFACF-ORL ÔÇ×D.Hociot─âÔÇŁ, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Netratată, poate da complicaţii

O rinosinuzit─â netratat─â poate evolua ├«n trei feluri: se poate vindeca de la sine, se poate croniciza sau se poate ├«nso┼úi de complica┼úii. La tinerii cu o bun─â imunitate, exist─â ┼čansa ca o sinuzit─â s─â fie ÔÇ×dus─â pe picioareÔÇŁ ┼či pacientul s─â se vindece odat─â cu dispari┼úia inflama┼úiilor ┼či a infec┼úiei.

Din nefericire, sunt pu┼úine cazuri de vindecare spontan─â, cele mai multe sinuzite acute evolu├ónd spre cronicizare. ├Än ceea ce prive┼čte complica┼úiile rinosinuzitelor, acestea sunt redutabile ┼či necesit─â tratament de urgen┼ú─â.

Pot exista ┼či complica┼úii oculare (colectarea puroiului sinusal la nivelul orbitei) care afecteaz─â vederea, mi┼čcarea ochiului, ├«mpingerea acestuia ├«n afar─â sau chiar afectarea nervului optic. Se poate ajunge ┼či la meningit─â, tromboflebit─â de sinus cavernos sau abces cerebral. Complica┼úiile oculare ┼či endocraniene reprezint─â mare urgen┼ú─â chirurgical─â.