Cum tratezi otita

1 2 jpg jpeg

Otita este o infecţie a urechii, care apare, uneori, în urma unei simple răceli. Otitele sunt clasificate în 3 grupe, în funcţie de localizarea inflamaţiei: externă, medie şi internă.

Otita externă, mai frecventă vara

Otita externă este o inflamaţie a pavilionului auricular sau a canalului ce duce la timpan. Apare mai frecvent vara, la cei care înoastă, din cauza microbilor prezenţi în apa din piscine sau a afectării canalului auditiv în timpul înotului. Dar, uneori, se declanşează din senin, fără o cauză evidentă.

Se manifestă prin mâncărimi intense în ureche, o senzaţie de căldură, durere care se accentuează când mestecăm şi o secreţie galben-maronie.

Tratamentul poate fi prescris de medicul curant fără a se efectua teste în prealabil, deoarece examenul clinic este suficient. De obicei, se recomandă o serie de picături otice. Uneori, este necesară prelevarea secreţiei otice, în vederea examenului bacteriologic, pentru a determina bacteria cauzatoare a infecţiei. Acest test îndrumă medicul în alegerea tratamentului antibiotic optim. Până la dispariţia tuturor simptomelor pot să treacă 7-10 zile.

Forma medie poate apărea după o răceală

În otita medie, infecţia afectează timpanul şi cavitatea timpanică, care se umple cu un lichid lipicios. Ea apare când membranele ce căptuşesc spaţiile din osul temporal, care înconjoară această zonă, sunt invadate de bacterii.

Otita medie acută e declanşată, în general, de o răceală, o gripă sau o alergie, care duc la umflarea sau blocarea trompei lui Eustachio, dar poate să apară şi atunci când trompele se înfundă în timpul unei aterizări cu avionul. Simptomele sunt durerea înţepătoare, febră, senzaţia de zgomot şi de lichid în ureche, dureri de cap.

Otita medie acută afectează deseori copiii – mai mult de o treime dintre copii au un episod de otită medie, între 3 şi 10 ani. Tratamentul adecvat este important, pentru a evita cronicizarea bolii. Infecţia cronică poate duce, în cazurile grave, la perforarea timpanului şi la pierderea auzului.

Citeşte şi: Cum tratezi corect otita la copii

Otita medie este diagnosticată prin teste pentru auz, urmate de examinarea urechii mijlocii cu ajutorul otoscopului, instrumentul folosit pentru vizualizarea timpanului. În unele cazuri, descongestionantele nazale sub formă de picături pot fi suficiente pentru deblocarea trompei lui Eustachio, astfel încât mucusul să poată trece prin aceasta. În altele, infecţia este tratată cu antibiotic, iar în cazurile severe poate fi necesară inserţia chirugicală a unui mic tub de drenaj la nivelul timpanului.

Otita internă, mai rară

Mai puţin întâlnită este otita internă. Urechea internă poate fi afectată de aşa-numita labirintită, o inflamaţie care pare să fie cauzată de o infecţie virală. Ea se manifestă prin vertij, pierderea echilibrului, vomă şi diminuarea severă a auzului. Labirintita poate să apară ca o consecinţă a unei viroze sau a unei gripe, iar tratamentul e de durată – inflamaţia trece, de obicei, după 6-8 săptămâni.

Opinia specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Cristina Goanţă, medic specialist ORL, doctor în ştiinţe medicale, http://cristinagoanta.ro

60% din cazurile de otită medie acută se rezolvă spontan în primele 48-72 de ore şi tratamentul este, în prima fază, medicamentos. Se poate administra:

-tratament local cu picături antibiotice dacă timpanul a perforat

-tratament antibiotic oral 7-10 zile - dacă este cazul

-tratament simptomatic: antitermice, analgezice, picături ce vor desfunda nasul

În cazurile de otite medii recurente cu prezenţa lichidului în cavitatea timpanică în momentul examinării (mai mult de 3 episoade în 6 luni sau mai mult de 4 episoade pe an), a prezenţei cronice a lichidului în cavitatea timpanică (peste 3 luni) sau când nu răspunde la tratamentul antibiotic, otita medie este tratată chirurgic.