Cum tratezi corect micoza piciorului
Cunoscută şi sub numele de tinea pedis sau „piciorul de atlet”, micoza piciorului este cea mai întâlnită infecţie micotică a pielii. Vara, această problemă este favorizată de căldură şi de transpiraţie, care creează condiţii pentru înmulţirea ciupercilor care o cauzează.
Infecţia se localizează între pliurile degetelor de la picioare, mai ales între al patrulea şi al cincilea, însă se poate extinde şi pe talpă sau poate afecta inclusiv unghiile, care se îngălbenesc şi se subţiază. Infecţia este contagioasă, putând fi transmisă prin contact direct sau indirect, prin folosirea prosoapelor şi a încălţămintei contaminate.
În Europa, aproape 15% din populaţie face o micoză a piciorului de-a lungul vieţii, arată statisticile. Incidenţa este mai mare la sportivi şi la persoane care lucrează în minerit şi în armată, de pildă, din cauza purtării încălţămintei care păstează umiditatea.
Cine este la risc?
Încălţămintea care nu lasă piciorul să „respire” (precum cea a sportivilor), transpiraţia excesivă, purtarea şosetelor din materiale sintetice şi frecventarea unor locuri precum sălile de sport, camerele de hotel, ştrandurile şi piscinele sunt câţiva dintre factorii care favorizează infecţia micotică a piciorului. Această afecţiune se poate complica la persoanele cu diabet zaharat, la cele cu circulaţie sangvină deficitară la nivelul extremităţilor şi la cele cu HIV.
Micoza se poate recunoaşte după descuamarea de la nivelul degetelor picioarelor, care uneori este însoţită de mici vezicule şi de roşeaţă. Sunt posibile şi maceraţia tegumentului şi fisurile, care pot genera suprainfecţii locale. Ciupercile care cauzează infecţia pot pătrunde uşor în piele, prin leziunile de la nivelul piciorului (bătături, crăpături). Mâncărimea locală şi mirosul neplăcut al picioarelor sunt alte semne caracteristice ale acestei afecţiuni.
Cum tratezi corect micoza piciorului pentru ca bola poate recidiva uşor:
Ciuperca piciorului se tratează de obicei local, cu creme antimicotice, iar în cazul unor complicaţii, medicul poate prescrie şi tratament oral. Chiar dacă terapia este urmată corect, micoza piciorului are un risc mare de recidivă. Pentru a o preveni, iată ce reguli trebuie respectate:
· Urmaţi durata de tratatament recomandată de medic, chiar dacă simptomele au dispărut.
· Igiena locală este foarte importantă. Picioarele trebuie spălate zilnic şi uscate cu prosopul, mai ales în regiunea dintre degete.
· La piscină sau la vestiarele sălilor de sport, poartă papuci de plajă.
· Alege şosete din materiale naturale (bumbac), care absorb umiditatea. Schimbă des şosetele.
· Dacă eşti nevoit să porţi încălţăminte care împiedică ventilaţia piciorului, foloseşte pudră de talc sau o pudră medicamentoasă antifungică, mai ales dacă ai micoze repetate.
· Pentru îngrijirea picioarelor, poţi apela şi la soluţii necostisitoare: bicarbonatul de sodiu (pentru băi de picioare se pune o lingură de bicarbonat la 2 litri de apă) sau ulei esenţial de arbore de ceai, care are acţiune antifungică şi antiseptică (se adaugă 6 picături din acest ulei în baia de picioare).
· Nu împrumuta încălţămintea.
· Nu împărţi trusa de pedichiură sau ustensilele de îngrijire a picioarelor cu ceilalţi membri ai familiei sau cu alte persoane.
Dr. Adina Dobriţoiu, medic specialist dermatolog
Infecţia se poate lua şi la piscină
Micoza piciorului, în termeni medicali tinea pedis, reprezintă o infecţie a pielii dată de prezenta unor ciuperci, cele mai frecvente fiind: Trichophyton Rubrum, Micosporum canis şi Epidermophyton flocosum. Sursa este variată: oameni, animale, sol. Infecţia poate proveni de la mersul la piscină, împrumutatul papucilor de casă sau al pantofilor.
Afecţiunea se poate manifesta variat: cu eritem, descuamarea şi maceraţia tegumentelor, cu hiperkeratoză sau vezicule cu lichid. Prezenţa infecţiei poate fi confirmată printr-o investigaţie de labobator - examen micologic/microscopic direct.
Cum tratezi corect micoza piciorului. Tratament
Tratamentul este, în principal, local pe o durată de 2-3 săptămâni şi constă în aplicarea de antimicotice (de exemplu, clotrimazol, ketoconazol etc). În cazurile extinse, se poata asocia şi tratament pe cale orală. Ca măsuri generale: igiena locală, sprayuri speciale pentru pantofi, purtarea şosetelor de bumbac.