Cum tratezi atacul de gută
De patru ori mai mulţi bărbaţi decât femei suferă de gută, arată statisticile. Guta se declanşează atunci când acidul uric este secretat în exces în sânge (hiperuricemie) şi se depune la nivelul articulaţiilor sub formă de cristale.
Acest lucru se întâmplă din cauză că rinichii au o capacitate redusă de a elimina acidul uric prin urină. Simptomele apar, de obicei, la nivelul picioarelor şi al mâinilor, care se înroşesc, sunt fierbinţi şi sensibile.
Durerea trece, în cele mai multe cazuri, după câteva zile, dar dacă boala s-a cronicizat, episoadele de criză pot fi mai îndelungate şi mai frecvente. Este bine să ştii că eşti mai predispus către această boală dacă faci abuz de alcool şi de cafea şi dacă ai o alimentaţie bogată în vită, porc, miel, vânat (carne cu conţinut mare de purine).
Medicaţia scade durerea
Tratamentul gutei cronice include o asociere de medicamente care scad durerea, reduc nivelul acidului uric din sânge şi, în acelaşi timp, previn recidivele şi apariţia complicaţiilor. Astfel, împotriva durerii şi a inflamaţiilor, medicul îţi poate recomanda antiinflamatoare ori corticosteroizi.
Pentru a preveni reapariţia atacurilor de gută, tratamentul include medicamente care scad concentraţia acidului uric în sânge şi agenţi care cresc eliminarea lui prin urină.
Măsuri pe termen lung
Limitează consumul de alcool. Iar în această categorie intră şi berea, chiar dacă este o băutură mai slabă. Aceasta conţine o substanţă care se transformă direct în acid uric. Consumă cât mai puţină carne, mai ales organe, şi fructe de mare, deoarece au un conţinut mare de purine.
Încearcă să excluzi din alimentaţie şi anumite legume cum ar fi fasolea uscată, mazărea şi varza de Bruxelles.
Scapă de kilogramele în plus dacă eşti supraponderal. Fă exerciţii fizice în mod regulat şi încearcă să adopţi o dietă săracă în grăsimi. Cu toate acestea, ai grijă ca regimul să fie moderat caloric, deoarece un aport prea mic de calorii poate creşte concentraţia acidului uric în sânge.
Consultă medicul înainte de a lua unele medicamente, precum diureticele, niacina sau aspirina, deoarece studiile au demonstrat că acestea împiedică eliminarea acidului uric pe cale renală.
Atenţie la complicaţii!
Netratată, guta cronică duce în timp la deformarea şi la scăderea flexibilităţii articulaţiilor, dar şi la apariţia unor afecţiuni renale. De asemenea, fără tratament, crizele de gută sunt mai îndelungate şi mai frecvente, putând produce leziuni severe la nivelul articulaţiilor, tendoanelor şi altor ţesuturi.