Cum tratăm febra la copii: ”Unele leacuri băbeşti sunt bune!”

1 2 jpg jpeg

Cu ajutorul termometrului intrabucal, intraretal sau axilar, se poate stabili clar dacă micuţul are sau nu febră. Specialiştii ne explică exact când sunt copiii noştri de fapt în pericol şi când trebuie mers la doctor.

“Subfebrilitatea este atunci când avem o temperatura de sub 37, 8 chiar 38, iar peste înseamnă că avem febra. Pentru a şti când micuţul are sau nu febra trebuie să apelăm la câteva mijloace exacte de determinare. În cazul copilului cu vârstă până în 3 ani corect este să măsurăm în funduleţ cu un termomentru special pentru acest nivel. Pentru copilul cu vârstă mai mare temperatura la subraţ este indicată şi cea la ureche de asemenea ne da date exacte. Când copilul are febra 41 este deja un caz de hipertemie, o situaţie de urgenţă. Primul lucru trebuie să dezbrăcăm copilul să îi administrăm un antitermic, să îl ifasam în scutece la temperatura camerei deci să încercăm prin mijloace fizice şi chimice să scădem temperatura.

Ajungem la medic când febra persistă timp de 3 zile, când starea copilului nu este tocmai bună, devine somnolent, apatic, irascibil sau când apar erupţii la nivelul corpului atunci când varsă, când nu mai mănâncă. Între 6 luni şi 6 ani pot apărea convulsii şi trebuie intervenit prompt. Leacurile băbeşti sunt bune cum ar fi schimbarea copilului şi înfăşarea lui în scutece cu apă mai rece, dacă vorbim de şosete îmbibate în oţet sau spirt atunci lucrurile sunt dezastruoase pentru că riscăm să irităm copilul şi să îl expunem unor produse toxice” a explicat medicul pediatru Iulia Ţincu la Antena 1.

Măsuri corecte când copilul are febră